TV2-ben a rovásos személyi

aktakukac00

A Rovás Alapítvány munkatársainak is rovás aláírásos igazolványaik vannak. Felhívják a rovók figyelmét, hogy az okmányirodák jogszabályellenesen tagadják meg az ilyen igazolványok kiadását!

Tények – “Tilos a rovás a személyi igazolványban” (TV2)

A Tények 2014.09.30-ai adásában is szerepelt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának egyik főosztályvezetőjének – dr. Csatári Lászlónak – “jogszabályként” tálalt tájékoztatólevele, amelyben kerek-perec megtagadják Magyarországon a magyar állampolgároktól, hogy a hatályos törvényeknek megfelelően a magyar nemzeti írásrendszert használják aláírásukban. A TV2 Tények és a Szoljon.hu részére a Szolnoki Járási Hivatal vezetője, – az erdélyi Aranyosegerbegyről származó – Fejér Andor tolmácsolta Csatári László rovástiltó ukázát – akinek egyik hajmeresztő érve, hogy a székely-magyar rovás “nem nemzetiségi nyelv”….

TV2 – Tények esti adás teljes műsor – Rovás betiltása (részlet) – 2014.09.30

“Betiltották a rovásírást, a személyes okmányokat ezentúl nem lehet így aláírni. Korábban ugyanis bárki aláírhatta így például a személyi igazolványát. A Rovás Alapítvány vezetője azt mondja a tiltás nem jogszerű, ezért ha valakitől megtagadják a rovásírásos aláírás elfogadását, vetessen fel jegyzőkönyvet és tegyen panaszt.”

(TV2 – eredeti cikk)

Betiltották a rovásírást (Szoljon.hu)

A szolnoki Rovás Alapítvány is arra biztatta a lakosokat, hogy a hivatalos iratokat a jövőben rovásos kézírással szignózzák. Az illetékes hatóság, a személyi adatokat és a lakcímeket nyilvántartó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központ Hivatala (KEK KH) akkor rábólintott a rovásra. Egy megkötés volt: minden hivatalos iratot úgy kell aláírni, ahogy az a személyiben látható.

– Egyre több helyről jelezték azonban az elmúlt hetekben, hogy elutasították a rovásos személyi okmány igénylését – mondja Sipos László, az alapítvány elnöke. – Augusztusban viszont még többször is hírt adhattunk így aláírt személyikről.

– A személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványok rovásírással történő aláírását a központi felügyeleti szerv egészen 2014 augusztusáig támogatta, így az okmányirodák a gyakorlatban ennek megfelelően jártak el – válaszolja megkeresésünkre Fejér Andor, a JNSZM Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatalának vezetője. Elmagyarázza, jogszabály szerint a polgár aláírása születési vagy házassági családi és utónevének az általa használt és elismert írásképe. Az íráskép fogalmába a korábbi jogértelmezés szerint a rovásírással történő aláírás lehetőségét is elfogadta a jogalkalmazó.

Kiderül, a Szolnoki Járási Hivatalban idén 3 állampolgár használta aláíráskor a rovásírást 5 személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvány igénylésekor.
– A KEK KH idén augusztus 28-án azonban kiadta azt a Belügyminisztériummal egyeztetett szakmai álláspontját, melyben tájékoztatja az okmányirodákat a személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványok aláírásával kapcsolatban – fűzi hozzá.

Ebben elmagyarázzák, a jogalkotói szándék arra irányult, “hogy egyértelműen meghatározza az aláírásra irányadó követelményeket és kizárja az egyéb, azaz a magyar helyesírás szabályaitól eltérő írásjelek alkalmazásának – így a rovásírás alkalmazásának is – a lehetőségét”.
Ez tehát azt jelenti, hogy augusztus 28-a után már nem írhatja alá senki rovással a személyi okmányait. A rovótársadalom által megkérdezett szakértők szerint ez ellentmond több hatályos törvénynek.

– Szerintünk a tájékoztatóban megjelent jogalkotói szándékértelmezés és az abból levont következtetések nem írhatnak felül hatályos törvényt, a rovásaláírás tiltása nem jogszabályszerű. Hamarosan időpontot kérek az útlevelem “rovásos” megújítására és kíváncsian várom a teljes ügyintézési folyamat végét – reagál a hivatalvezető válaszára Sipos László.

(szoljon.hu – eredeti cikk)

Tilos rovásírással aláírni a személyit (Index.hu) – kizárólag az egyik oldal véleménye idézve!

Augusztusban új állásfoglalás született, ami kizárja az ilyen jeleket

Áprilisban egy interneten elterjedt kép alapján mi is megírtuk, hogy akár rovásírással is alá lehet írni a személyi igazolványt, ugyanis a személyi adatokat és a lakcímeket nyilvántartó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szerint az aláírásnak nem kell olvashatónak lennie, tehát akár rovásírással is készülhet.

Ugyanakkor a KEK KH szerint az aláírás “köti” is a polgárt, azaz “minden olyan élethelyzetben (értve ezek alatt a hatósági eljárásokat is), ahol szükség van személyazonosításra és/vagy valamely dokumentum aláírására, úgy ezt kell használnia, attól nem térhet el.” Például ha egy hitelt vesz fel a rovás-aláírásos ember a banktól és a hetven oldalas szerződés minden oldalát alá kell írnia.

Most a Szoljon.hu viszont arról ír, hogy KEK KH idén augusztus 28-án azonban kiadta azt a Belügyminisztériummal egyeztetett szakmai álláspontját, melyben tájékoztatta az okmányirodákat a személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványok aláírásával kapcsolatban, ami szerint már nem lehet rovásírással aláírni a személyiket.

Az álláspont szerint a jogalkotói szándék arra irányult, “hogy egyértelműen meghatározza az aláírásra irányadó követelményeket és kizárja az egyéb, azaz a magyar helyesírás szabályaitól eltérő írásjelek alkalmazásának – így a rovásírás alkalmazásának is – a lehetőségét”.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében idén összesen 3 állampolgár használta aláíráskor a rovásírást, írja a lap. Arról nincsenek adatok, hogy az országban összesen hány ilyen hivatalos irat készült el.

(Index.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share