Írd alá neved rovással!

alt

Móricz Zsigmond alárótta nevét 80 éve, de a rovás mindennapi használatának eddig kiaknázatlan területe az aláírás. Használjunk rovást a hivatalos ügyintézésben is!

Írd alá nevedet rovással!

A Rovás Alapítvány kezdeményezi, hogy a hivatali ügyintézésben, igazolványok, jogosítványok, banki aláírási címpéldányok aláírás mezőibe – aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel – rovással írja alá nevét!

A Rovás Alapítvány nevéhez fűzödik az a sikeres kezdeményezés is, amely a mai jogi keretek közé helyezte a rovástábla állítási mozgalmat. Ezzel robbanásszerűen terjedtek a rovástáblák – immár kilépve a hagyományőrzés szűk keretéből. Ezt a hatást szeretné megismételni az “Írd alá neved rovással!” mozgalom is, amelynek első fecskéiről már korábban is beszámolt a Rovás Infó. Ha Móricz Zsigmond is alá tudta írni a nevét rovással, akkor nekünk se lehet probléma…

XX. századi előzmények: Móricz Zsigmond

alt

Móricz Zsigmond rovásos aláírása (1934.03.28)

Már Móricz Zsigmond is lerótta nevét 1934 március 28-án (éppen 80 éve) egy Miskolcra küldött levelezőlapon, erről a Herman Ottó Múzeum 1956 júniusában megjelent kiadványa tudósít. (Köszönet Sólyom Ferencnek a közlésért)

Rovás szignó a festményeken

aknay 1A XX. század folyamán több művész is rátette rovásos szignóját a festményeire. Boromisza Tibor, Maghy Zoltán, Aknay János (utóbbi két alkotó pedig már akkoriban rovásos Y-t használt a korszerű rováshasználat mai követőit is megelőzve).

Rovás aláírás a hivatali ügyintézésben

alt2011. december 13-án Nagy György rovásos aláírással nyújtotta be az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz kérelmét, amely elutasította jogát, hogy használhassa a rovást. Ellenben a BRFK hivatalos, 2011. október 25-én kelt feljegyzése nyomán kiderült, hogy a rendőrség, ha akarja, el tudja olvasni a rovásos bejegyzést, illetve aláírást is: “Nagy György a kihallgatásról, lefoglalásról készült jegyzőkönyveken, valamint a részére átadott határozatokon székely-magyar rovásírást használt, mely jobbról balra haladva olvasható. Ez alapján, mellékelve a székely-magyar rovásírás betűjeleit a gyanúsítotti jegyzőkönyvön az alábbi nyilatkozatok szerepelnek: Megértettem. Panaszt teszek. Nem teszek vallomást, Nagy György.”

2013. decemberében pedig Horváth Antal gondolta úgy, hogy neki rovásos aláírása lesz a jogosítványán:

alt

Szép Tivadar is posztolta saját személyi igazolványának képét, amelyen már rovásos aláírás díszeleg:

alt

A 2014 április 6-ai választásokra való tekintettel amúgy is elő kell venni mindenkinek a személyi igazolványát, s ha szükséges, újat kell csináltatni. Váltáskor pedig ott a lehetőség: írd alá nevedet rovással!

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share