Párciumi rovó a világfalu közepén

A Facebook-on található a világháló egyik legmeghatározóbb és a korszerű, mindennapi használatot is népszerűsítő rovástartalma, melyről már írtunk korábban is az Erdély.ma oldalán.

Ez az Átrovó Oskola, melynek egyik legtermékenyebb alkotója a Párciumban élő vitéz, lovag Szakál Attila István.

 

EM: Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a rovásműveltséggel?

SzA: Nagyváradon születtem, ott is nőttem fel, jelenleg pedig Biharon élek – tehát az alföldi és erdélyi kultúrkör határán. A rovásírással 6. osztályos koromban találkoztam először, amikor kitűnő történelemtanáromtól, Hoggyai Mátyástól kaptam egy rovás abc-t. Ma már hihetetlennek tűnik, de mindez a Csauseszku-diktatúrában elég veszélyes esemény volt. Nagyon érdekelt már akkor is a történelem, ami a jegyeimen meg is látszott. Gondolom, ezért is tisztelt meg bizalmával a tanár úr, aminek nagyon örültem akkor és büszke vagyok rá ma is.

EM: Milyen rovással kapcsolatos tevékenységeid voltak eddig és most
melyek a legfontosabb területek, amivel foglalkozol?

SzA: 2014 óta tagja vagyok az Átrovó Oskola FB-oldalnak, amely akkoriban kb. 600 taggal rendelkezett, de ma már 5000 felett van a taglétszám. Ez a növekedés is azt mutatja, hogy egyre többen érdeklődnek nemzeti írásrendszerünk iránt. Jelenleg is a népszerűsítés a legfontosabb tevékenység számomra.

Pár éve felkértek a magyar alapítású Nemzetközi és Kárpát-Medencei Szent Korona Apostoli Nemes Vitéz Lovagrend alapszabályzatának az átrovására, ami nagy megtiszteltetés volt és amelynek örömmel tettem eleget. A következő évben meghívást kaptam a Lovagrendbe és lovaggá is ütöttek. 2019 szeptember 7-én felvételt nyertem a Vitézi Rendbe is, így megkaptam a lovagi cím után a vitézi címet.EM: Mit gondolsz a rovás jövőjéről?

SzA: Jó lenne, ha ismét bekerülne a Nemzeti Alaptantervbe a rovásoktatás, ahogyan az a két háború között történt, mikor is kötelező tananyag volt.

Az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés a rovásírás iránt, ami azért is jó, mert kevés nemzetnek van saját írásrendszere. Nekünk van és legyünk büszkék rá!

Meggyőződésem, hogy a rovásírásnak ott a helye az iskolai tananyagban és a hungarikumok között.

EM: Mit üzensz a leendő rovóknak?

SzA: Őseinktől kapott örökségünket tartsuk életben és ne hagyjuk a feledés homályába veszni! Kötelességünk tovább adni azt az eljövendő magyar nemzedékeknek.

Átrovó OskolaÁtrovó Oskola – FB-csoport

Azért léptem be az Átrovó Oskolába én is, hogy továbbadhassam a tudást, amit valamikor tanáromtól kaptam. És azért, hogy terjesszem és népszerűsítsem a rovásírást, ezzel is hozzájárulva nemzeti örökségünk ápolásához és az egészséges nemzettudat erősítéséhez.

(Erdély.ma – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share