Rovás a 9. osztályos történelemkönyvben

Kezdődik az iskola – a történelemkönyvben egyre színvonalasabban írnak a rovásról.

Történelem tankönyv 9

2020-ban az Oktatási Hivatal által  kiadott 9-edikes történelemkönyv 119. oldalán találunk információt a rovásírásról. A Nemzeti Alaptanterv részét képező tankönyv szerzője láthatóan törekedett a teljességre. A legismertebb rovásemlék képe felett a ma is használt rovásábécé variációt közli.

A 9. osztályos történelem tankönyvben szereplő rovás ábécé (2020)

XVI. századi rovásírásos felirat a SZékelyföldról (Énlaka) és a rovásírás ma is használatos ábécéjének egyik változata. Napjainkban a hagyományúrzés egyik elterjedt ágává vált a rovásírás gyakorlása, ápolása.

Emlékezhetünk a korábbi évtizedek hiányos, rossz rovásábécéire. Ahhoz képest a fejlődés szemmel látható és elismeri a rovás jelenkori használatát, jelentőségét. A szokásos kérdés blokk is erre irányul, nemcsak történelmi, hanem jelenkori példák felderítésére biztatja a kilencedik osztályosokat:

Reméljük, a tanulók megtalálják ezt a cikket is…

Rovás abc forrása

A tankönyvben közölt ábécé Forrai Sándorhoz köthető, anely az Új rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár javított ábrája. A Forrai Sándor által 1994-ben összeállított ábécéjéhez képest a rövid és hosszú ü-ű jelpárok nem hasonlítanak egymáshoz. Ezen felül  hiányoznak a mai latin ábécénkben használt két új hangunk – Dz, Dzs, amely nem azonos a d+z illetve a d+zs hangpárokkal. A történelmi nevek átrovásához szükséges X, Y, W, Q sem szerepel.

Érdekes ugyanakkor, hogy Forrai 1994-es ábécéjében lévő “K” szerű ö rovásbetű javításra került rövidebb csőrrel az 1995-ös ábécéjében, de ez a forma viszont változatlanul megjelenik a nevével jelzett ábécékben.

alt A fenti ábécében a D és B rovásjelek felcserélődtek.
(Új rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár, 2006)

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share