Rovás aláírás – hírcunami 2

alt

Az Index utánanézett – valóban lehet rovás aláírás a személyi igazolványon. Az Alfahír is beszámolt a mozgalomról. A Rovás Infó nézettsége csúcson.

Izzik a Rovás Info szervere 🙂

Az elmúlt két hétben sokan olvasták cikkeinket a hivatalos iratokban használt rovás aláírás népszerűsítéséről. Tegnap viszont több jelentős hírportál is önálló megjegyzéssel vette át híreinket, megadva a forrást is. Ennek következtében a Rovás Infó 2014.04.23-án eddigi történetének legtöbb látogatóját fogadta. Az egyedi látogatók száma 5.356. A hivatkozott riport nézettsége átlépte a 10.000-es határt

(Rovás Infó)

Lehet-e rovásírásos az aláírásom? Igen! (Index.hu)

Az interneten terjedt ez a kép a rovásírásos személyi igazolványról, mi pedig nem tudtuk eldönteni, hogy ez igazi, vagy csak Photoshop. Az illetékes hatóság, a személyi adatokat és a lakcímeket nyilvántartó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szerint az aláírásnak nem kell olvashatónak lennie, tehát akár rovásírással is készülhet, úgyhogy igazi lehet a kép. Egy megkötés van: minden hivatalos iratot úgy kell aláírni, ahogy az a személyiben van.

holopistvan_index
Fotó: Dentumoger (Index.hu)

A KEK KH elmondta azt is, hogy az aláírás egy azonosító eszköz, ami nagyon fontos akkor, amikor az egymással szemben ülők nem ismerik egymást: például a hatóságok előtt, de egy bankban is. Ilyenkor a személyi igazolvány (vagy jogosítvány, útlevél) alapján csak a fényképről és az aláírásról derül ki, hogy tényleg az az ember ül-e velünk szemben, akinek az iratait és az általa aláírt szerződést a kezünkben tartjuk.

Az aláírás a törvény szerint: A polgár aláírása: születési vagy házassági családi és utónevének az általa használt és elismert írásképe.

Tehát az aláírásnak a törvény alapján sem kell olvashatónak lennie, a lényeg az, hogy az azt használó személy ezt használja és ezt tartsa a saját aláírásának.

rovasalairas_index
Fotó: szarvas / Index 

Az az íráskép, ami például a személyiben szerepel a KEK KH szerint ?köti? is a polgárt, azaz ?minden olyan élethelyzetben (értve ezek alatt a hatósági eljárásokat is), ahol szükség van személyazonosításra és/vagy valamely dokumentum aláírására, úgy ezt kell használnia, attól nem térhet el.? Például ha egy hitelt vesz fel a rovás-aláírásos ember a banktól és a hetven oldalas szerződés minden oldalát alá kell írnia. A rovásos személyit használó férfivel a Rovás.info oldal készített egy interjút, ez itt olvasható el.

(Index.hu – eredeti cikk)

Rovás a személyi okmányokon? (Alfahir.hu)

Mivel az egyéni kézjegy akármilyen firka is lehet, így a rovásírásba sem lehet belekötni. Állítólag egyre többen csinálják. Mint a Rovás Alapítvány honlapján írja, egy civil mozgalmat kezdeményezett, hogy a hivatali ügyintézésben, igazolványok, jogosítványok, banki aláírási címpéldányok aláírás mezőibe – aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel – rovással írja alá nevét.

holop_alfahir

 

A lap azt írja, a személyi okmányon való rovás aláírás alkalmazása egy olyan példaértékű kezdeményezés, melyhez egyre többen csatlakoznak. Ezt követően, a már elkészült hivatalos okmányokról, illetve tulajdonosaikról riportsorozatot is készítenek, bízva abban, hogy még többen kapnak kedvet nemzeti írásunk korszerű használatához.

rovas.info – alfahir.hu

(Alfahír – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share