Jelentkezz a Tászok-tető rovás kutatómunkára!

Két önkéntenst vesznek fel 10 napos tászok-tetői régészeti kutatásra – rovásfeliratos köveket kereshetnek.

Két fiatal most bekapcsolódhat egy igazi, izgalmasnak ígérkező régészeti kutatásba

A Tászok-tetői írott kövek rejtélyét, az övezet titkait szeretné kideríteni két intézmény egy közös projekt keretében. A jászvásári egyetem és a gyergyószentmiklósi múzeum tervez többnapos kutatást ennek érdekében augusztus közepén.

A múzeum régésze, Puskás-Kolozsvári Frederic elmondta, terepbejáráshoz, régészeti feltáráshoz lenne szükségük segítségre, ezért hirdették meg, hogy önkénteseket keresnek. Egy-két 16 év fölötti személyre számítanak, örömmel vennék egyetemisták jelentkezését. Fontos, hogy akár tíz napra is szabaddá tegyék magukat, a Tászok-tetőre költözzenek, ahol fedél alatt tölthetik az éjszakát, étkeztetésükről is a kutatást kezdeményezők gondoskodnak. Puskás-Kolozsvári Frederic a 0723–529856-os telefonszámon várja a jelentkezőket, ugyanakkor nagy érdeklődéssel várja a munka kezdetét.

Mint elmondta, a Tászok-tetőn információi szerint sosem volt régészeti feltárás, mindeddig csak a kőtömböket kutatták. Azokról a „sziklakarcolatos” kövekről van szó, amelyekből egy 1914-es, Kovács István régész által jegyzett jelentés szerint tizenegyet találtak meg. Valószínűleg ezekből található kettő a Tarisznyás Márton Múzeum udvarán, védelem alatt, de a helyszínen is fellelhető lehet még néhány társuk.

A régészeti kutatást a kövek megtalálásának eredeti helyszínén tervezik. Remélik, újabb információkra bukkannak, akár a köveken lévő jelekről, rovásokról is többet megtudnak. Sokan ugyanis úgy tartják, hogy székely rovásírás fedezhető fel ezeken, Puskás-Kolozsvári Frederic inkább azon a véleményen van, hogy az újkőkortól a rézkor végéig elterjedt, úgynevezett dunai írásbeliséggel állhatnak kapcsolatban, a mintegy 7500–8000 évesre becsült balkán-dunai írással. A kőtömbökön található jelek korát igazából az elmúlt több mint száz év kutatása sem tudta pontosan meghatározni, ezért is jelent számára izgalmas kihívást a mostanra tervezett terepmunka.

Fénykép: Védett helyen, a gyergyószentmiklósi múzeum udvarán látható két írott kő • Fotó: Puskás-Kolozsvári Frederic

(szekelyhon.ro – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share