Bunkó Blanka esete a rovással

A még virágzás előtt elfonnyadt politikai mikroceleb, Nagy Blanka visszatért gyökereihez: mosdatlan száj, felkészületlenség és kamu sztori.

B.Blanka v. -2.00

Volt egyszer egy zavarodott gimis kiscsaj, aki egyéb tehetség és teljesítmény híján öncélú trágársággal lépett be a politikai iparág ballib célközönségnek szánt TESCO-gazdaságos, eldobható arcai közé. Jött, látott és bukott … bár azóta talán le is érettségizett, még az is lehet, valami “világhírű” bölcsészkar genderológia-feminizmus, kritikai fajelmélet és büfé-ruhatár szakán pallérozza az elméjét – ki tudja?

Igazából csak a fenti két mondat miatt még nem lett volna sportszerű dolog kényelmetlenséget okozni a világhálót működtető szorgos kis elektronok számára…

… de a DK és a Momentum környékén forgolódó B.Blanka visszatért! És egyenesen az idei Békemenet alkalmával sikerült alulról megérintenie a korábbi színvonalát: trágársággal, helytelen rovásfelirattal és egy nagyon kamuszagú történettel. Viszont ideális kampányarc az ellenzéki összefogáshoz. Kérünk Blanka, maradj, mi így szeretünk!

Osztályozás

No, de első a szakma, tehát nézzük, mit alkotott Blanka és a csipet-csapat! Mindenek előtt szeretnénk a pozitív visszacsatolással kezdeni: a feliratban szereplő 12 fajta betű mindegyike helyes – még a rovásssal egy jelként írandó digráf, a CS is. A betűk alakja – bár esztétikailag erősen konvergálnak az alkotójukhoz – felismerhetőek és jelleghelyesek, a Magyar Adorján által készített ABC betűalakjaira hasonlítanak leginkább.

De sajnos itt vége a dicséretnek, mert a felirat (balról jobbra tartó kétsoros szöveg) még így is teljesen hibás, ugyanis a rovástanulás és -alkalmazás legfontosabb tétele az írásirány meghatározása, ami alapvetően jobbról balra tart. Természetesen vannak példák függőleges rovásokra, váltakozó (bustrophedon) és a latin-betűs magyar írással egyező írásirányra is, de ez utóbbi esetben a betűk irányultságát váltani, a betűket tükrözni kell.

És végül, természetesen a rovásban is ügyelni kell a központozásra, írásjelekre. Felszólító mondat végére felkiáltó jel szükséges.

Szóval, Blanka, nem sikerült kitörnöd a magyar helyesírás MSZP-s (Bangóné-Kunhalmi) dimenziójából. Ez egy gyenge közepes, leülhetsz. Most pedig ródd le százszor! Ha nem végzel napkeltéig…

A sánta kétfarkúakat is utólérték

Emlékszünk még a bohócjelmezbe bújt szélsőliberális társaság 2017-es szervezett rovástábla-rongálási akciójára, amikor azt a narratívát próbálták eladni, hogy több helyen átragasztották az egységes székely-magyar rovás helynévtáblákat és mindezt hetekig senki nem vette észre? Nos, a magántulajdon rongálásától eltekintve a sztori célja egyértelműen a rováshasználat jelentőségének kisebbítése volt … amivel az egyetlen gond, hogy szándékos hazugságra épült. A rongálások nagy részét azonnal jelezték a helyi rovók, a helyreállítások gyorsan megtörténtek, majd a büntetőjogi felelősség megvilágítása után a veszett ebek behúzták mindkét farkukat.

Nos, nagyjából a fenti esethez hasonló valóságtartalma lehet a B.Blanka által megírt vágyvezérelt történetnek is a sületlen, rovást nem értő jobberekről, meg az Orbán Viktoros poénokról. Ennél sokkal valószínűbb, hogy maszkban sunnyogva kiálltak a sarokra a táblával, a haverok gyorsan nyomtak 2-3 képet … aztán usgyi, máris lehet megírni a troll-cikket.

Klasszikusokat csak pontosan

El kell ismerni, hogy kezdőként B.Blanka azért fel tudott mutatni némi csiszolatlan, saját eredetű szellemi produktumot (bajszos szar és társai), most azonban hozott anyagból dolgozott – minden bizonnyal a Kígyó-szigeti politikai sci-fi ikonikus mondatának (orosz nyelvtudás híján) a béna fordítások közt eltorzult eredményével próbálkozva: Húzzatok a picsába!

Nos, (a történet egyéb, lényegi eltéréseitől is eltekintve) nem ezt mondták a határőrök, hanem azt, hogy “Orosz hadihajó, menj a faszba!” (Pусский корабль, иди нахуй!)

Szóval, Blanka, учиться, учиться и ещё раз учиться!

Az ihlet, ha megindul…

Amúgy “karcos” megfogalmazások rovásos megjelenítésére léteznek történeti példák, mindjárt itt van az avarkori tűtartó démonűző felirata Kárpát-medencei rovásssal: “Baszjad izüt…”  A mostani sztori kapcsán viszont megszületett ráadásként a történelem talán első orosz nyelvű rovásemléke is a Te stílusodban Blanka, … csak most, csak Neked!

Jó tanulást és ne feledd: székely-magyar rovás, jobbról-balra!

Eredeti kép: 444.hu

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share