Rovás a jogosítványon – 4

alt

Újabb aranyérmesünk van. A Felvidék első rovás aláírásos jogosítványának tulajdonosa Mátyás Zoltán. Reméljük, példája követőkre talál.

 

Rovásos jogosítvány világszerte

Mióta a Rovás Alapítvány és a Rovás Infó fehívást intézett a rovásaláírás használata érdekében, egyre több hír érkezik arról, hogy sokan szívesen csatlakoznának a mozgalomhoz. Számukra készül cikksorozatunk, ahol a már sikerrel járt rovótársakat kérdezzük tapasztalataikról.

Az ország több részéről számoltunk már be alárovott személyi igazolványról, jogosítványról, banki aláírásmintáról, sőt kaptunk beszámolót Erdélyből és Angliából is. Kijelenthetjük tehát, hogy nemzeti írásunk világszerte terjed. A legfrisebb példa a Felvidékről érkezett.

Mátyás zoltán3jogsi

Mátyás Zoltán rovásos jogosítványa – Felvidéken.

Kulturális nemzetegyesítés

Ahogyan az egységes rovás helynévtáblák fontos jelképei a határokkal sem megosztható magyar nemzetnek, úgy a rovás hivatalos használatának példái a közös műveltség erejét bizonyítják. Az elcsatolt területek képviselői fontos küldetést valósítanak meg, hiszen a teljesen szlovák nyelvű személyi irat a nyelvi elnyomás bizonyítéka, a rajta elhelyezett rovásos aláírás a diktatúra falán ütött rést jelenti. Remélehtőleg egyre több magyar tesz meg legalább ennyit a szabadság kivívása érdekében.

Egy igazi rovó a Felvidékről

Mátyás Zoltán, 45 éves vállalkozó, aki a felvidéki Sőreg községben él családjával. Napi rendszerességgel használja nemzeti írásunkat és annak népszerűsítésében, gyakoroltatásában is részt vesz. Az első felvidéki magyar, aki hivatalos szlovák személyi okmányát rovással írta alá. A ügymenetről és a rovásműveltség helyzetéről kérdeztük.

Mióta és hogyan foglalkozol a rovásműveltséggel? 

A rovásírásba a szó szors értelmében belebotlottam, úgy 12-13 évvel ezelőtt. Balassagyarmat egyik utcáján sétáltam, amikor ráléptem egy karkötőre, amire körbe Magyar Adorján rovás ABC-je volt nyomtatva. Mivel eddig még ilyent nem láttam, felkeltette az érdeklődésemet. Ezért nem sok időmbe tellett, hogy megtanuljam a rovásjeleket, mde sajnos annak rendje, s módja szerint meg is feledkeztem róla pár évre. Úgy 5 évvel ezelőtt újra összefutottam a rovással, de akkor már tudatosan érdeklődtem a rováskultúra iránt. Internetről letöltöttem Fridrich Klára egyik tankönyvét, felfrissítettem tudásomat és egyre nagyobb érdeklődéssel böngésztem a rovás emlékek után az internetet. Ez az érdeklődés a szenvedélyemmé vált, oly annyira, hogy mára már minden magán jellegű írásomat inkább rovom. Így a határidőnaplómtól kezdve, jegyzeteken keresztül egészen a bevásárló listáig mindent rovással jegyzek fel.

Hogy jött az ötlet, hogy személyik okmányt hivatalosan alárójjál?

Interneten láttam, hogy páran alárótták a személyi okmányaikat. Az ötlet nagyon megtetszett, így utánanéztem az idetartozó szlovák törvényekben, rendeletekben, hogy lehetséges-e. Mivel sehol nincs konkretizálva az aláírás kiviteli formája, úgy döntöttem mgpróbálom, és sikerült. Tudomásom szerint mostanáig egyedül nekem van alárótt hivatalos okmányom a Felvidéken, de remélem, hogy példámon felbuzdulva csakhamar lesznek követők is.

Mi volt az okmányiroda reakciója, hogyan zajlott a hivatalos ügymenet?

Az okmányirodában elég érdekes helyzet alkult ki. 2 nappal az esküvőnk után jelentünk meg a feleségemmel, az természetes volt a hölgynek, hogy a feleségem miután megváltozott a vezeték neve, lecseréli az okmányait, de sehogy nem tudta felfogni, hogy én miért akarom lecserélni az enyéimet. Nem értette, hogy én csak az aláírást változtatom meg, nem a nevemet. És amikor még a feleségem vezetéknevéből is kihagyattuk az -ová végződést, annyira kiakadt, hogy már az aláírásra rá sem kérdezett.

alt

Mátyás Zoltán rovásos aláírása a jogosítvány igénylő lapon

Milyen véleményeket hallottál eddig az akciódról? 

Többnyire elismerő véleményeket hallottam az akciómról, bár akadt olyan is, aki szerint ,,ki a nagyobb magyar-t? játszok. Mindenkire rábízom ennek megítélését. Akiknek tetszik az ötletem, csak bátorítani tudom. Ha igaz magyarnak érzi magát, és szeretné, hogy fennmaradjon ősi kultúrális örökségünk -szerintem – legegyedibb, legmagyarabb része, akkor használja ezt az örökséget a hivatalos ügyintézésben is, ne csak hobbi szinten, bárhol is él a világon….

Hogyan látod a rováshasználat jövőjét?

A rováshasználat jövőjét biztatónak látom. Egyre többen, főleg fiatalok érdeklődnek a rovás iránt. A gyermeki kíváncsiság csillapíthatatlan. A mi felelőségünk, hogy ez a kíváncsiság idővel se lankadjon, inkább még növekedjen.

(Rovás Info)

 

Sajtóvisszhang:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share