Almanap rovással

Közösségformáló feladatok között a titkosírásként használható rovás. A nádszegi iskolában a jelszó csak rovással van: almanap!

TÖK JÓ AZ ALMANAP!

2016.11.4-én iskolánkban ismét megszerveztük egypár osztály részére (1.o., 2.o., 3.b, 5.a, 5.b) azt a napot, amelyen a gyerekek bátorságukról adhattak elsősorban tanúságot. Az egész este hat órakor kezdődött a csapatok elosztásával.Minden csapatban volt minden évfolyamból egy-egy diák (5-6 fős csapatok voltak). A csapatok elosztása után indult az izgalmas, rémségekkel teli játék.

A játék lényege, hogy bizonyos utasításokat, amelyek térkép formájában voltak megadva, be kellett egy útvonalat járniuk, természetesen mindezt sötétben, csak egy villanylámpa fényénél, és az egyes állomásokon feladatokat kellett megoldaniuk. A feladatok megoldásánál mindig volt egy kis akadály, nehézség, amit nekik le kellett küzdeniük, meg kellett oldaniuk.

A legfélelmetesebb része az útnak a pince volt, ahol a 8. évfolyam diákjai gondoskodtak a rémísztgetésről. Időnként oly nagyon sikerült az ijesztgetés, hogy a kisebbek közül sokan a pincét ki is hagyták. A feladatok sorában volt: matematikai feladat, egy almamese, amelyet időrendi sorrendbe kellett rakniuk, rovásírásos jelekből kirakni az aznapi jelszót-almanap. A gyerekek nagyon élvezték a játékot, a feladatok megoldása egyáltalán nem okozott nekik gondot, még nehezített körülmények között sem, de legjobban mégis az alvást várták, ugyanis az egész éjjelt az iskolában töltötték. A játék után mindenki megvacsorázott, a szülők minden diákot bőségesen elláttak palacsintával. A kiadós vacsora után mindenki elvonult a tanító nénijével a saját osztályába, ott “megágyazott.” Majd következett az “esti mese vagy film.” Az álomba ringató mese vagy film után mindenki nyugovóra tért. Na, azért ez nem ment olyan könnyen, mert nem mindennapi dolog egy teremben aludni az osztálytársakkal, osztályfőnökkel. Éjfél is már jócskán elmúlt mire mindenki nyugovóra tért.

Hogy miért adtuk e nap címének: Tök jó az almanap. A “tök” szó a töklámpásokra utalt, amiket már az almanap hetében az egyes osztályok az osztályfőnökükkel faragtak, és ezek szolgáltak lámpásként az iskola sötétebb zugaiban, folyosóin, bejáratánál. Az “almanap” pedig az alma napi fogyasztására, és annak a jótékony hatásaira utalt, ugyanis az este belépője minden diák részéről egy alma volt, amit közösen elfogyasztottunk, és megbeszéltük, miért jó almát enni, mi mindenre jó az alma. Amúgy az alma világnapja is november 21-én van. Az este, éjjel nagyon jól telt, egy életre szóló élménnyel tértek haza a kisdiákok.

Fülöp Leona

(alapiskola.sk – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share