Rovás a bíróságon

alt

Bírósági hír számol be N. Györgyről, aki anyanyelvhasználati jogára hivatkozva csak rovással kommunikál a hatóságokkal.

 

Rovás – Ha nagyon akarja, elolvassa a hatóság

Nem első eset (példa 1, példa 2), hogy a hatóságok bebizonyítják, ha kell és érdekük fűződik hozzá, akkor képesek elolvasni a székely-magyar rovást. Meg kell adni hát a lehetőséget, hogy ezt a képességüket folyamatosan fejlesszék!

Megvan az első jogerős ítélet holokauszttagadásért (HVG)

A napokban jogerőssé vált a holokauszttagadásért Magyarországon kiszabott első büntetőítélet, amelyben a másfél év próbaidő mellett arra is kötelezték N. Györgyöt, hogy a három év próbaidő alatt háromszor keresse fel a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot, a látogatásról pedig írja le gondolatait, írja a HVG.

A volt pesti zsinagóga helyett a férfi választhatja az auschwitzi emlékhely, vagy Jeruzsálemben a Jad Vasem Emlékpark felkeresését is, de ezekről ugyanúgy írnia kell utána. A Fővárosi Törvényszék a vádlottat a nemzetiszocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt tavaly június 12-én ítélte első fokon másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, egyúttal elrendelte a pártfogó felügyeletét. 

A férfit a 2011. október 23-án, az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésén vették őrizetbe, miután egy héber nyelvű, holokauszttagadó feliratot tartalmazó táblával jelent meg a tömegben. ?A soa nem történt meg” felirat tartó férfit elvezette a rendőrség. A férfi anyanyelvhasználati jogára hivatkozva az eljárás során többször székely rovásírást használt, a tárgyalási jegyzőkönyvet is csak így volt hajlandó aláírni. Védőjével már a büntetőeljárás jogalapját is megkérdőjelezte, mivel szerintük a holokauszttagadás bűnténnyé nyilvánítása ellentétes is lehetett az alaptörvénnyel. A bíróság ugyanakkor jelezte, hogy az emberi méltóság védelme kivételes esetekben okot adhat a szólásszabadság korlátozására, írja a HVG.

N. György ezután különböző védekezésekkel próbálkozott: többek között azt is állította az eljárás során, hogy a transzparenst egy idegen adta a kezébe, vagy, hogy valójában ő is a véleménynyilvánítás- és a sajtószabadságért tüntetett, sőt tettét a millásokkal szándékegységben követte el.

(Index.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share