UFÓ magazin – a két K

Ha már az UFÓ magazinban is két teljes oldalt szánnak a rovásnak… szerencsére szakmai kérdést jár körül, a két K jelenséget boncolja a szerző, s nem valami idegen lényeket.

A két “K”

Oláh András nem cikke azért nem véletlenül került be az UFÓ magazinba:

“Sok évvel ezelőtt, amikor a maják (magyák) Pacal nevű űrhajózó ősapja és a csillagösvényen érkező Attila királyuk kapcsolatát vizsgáltam, óhatatlanul is meg kellett ismerkednem a rovásírással. Sok rovásírás és még több rovásábécé tanulmányozása során észleltem, hogy az írások két „k” betűt tartalmaznak. Ez azért volt nekem furcsa, mert a mai ábécénk nem tartalmaz két „k”-t.

Ugyan miért is tartalmazna, hiszen annak semmi értelme se lenne, hogy a szó közben (köz „k”), és szóvégen (vég „k”) más „k” betűt alkalmazzunk. De ha mégis, akkor mért nem tesszük ezt más betűinkkel, hangjainkkal is?”

Ha a szerző szerint nincs érteme a kétféle K-nak, attól még létezik a kétféle K. A kétféle írásírányról értekezve pedig arra a megállapításra jutott, hogy “voltak olyan szövegek, amelyek egy példányban kellettek, és voltak olyanok, melyek több példányban. Ezeket jóval Gutenberg előtt már nyomdázással készítették eleink oly módon, hogy a fémbe, fába, kőbe fordítva vésték be a betűket, majd a klisére(!) puha agyagot nyomtak, s az így átvett immár normál írást tartalmazó agyaglenyomatot a napon megszárították, vagy akár cseréppé kiégették”.

Jó lenne látni ezen műveletek eredményeként létrejött agyaglenyomatokat, de sajnos ilyen nyomdázásra utaló klisék egyelőre nincsenek a rovásemlékek ma ismert leltárában (sem). Persze erre is megvan a szerző válasza, a szokásos Szent István állítólagos (“hihetetlen pusztítással”) rovást üldöző rendeletére hivatkozik, melyet még Forrai Sándor dobott a köztudatba, azóta is kivakarhatatlanul.

A szerző ezután saját megfejtési kísérletét adja a dálnoki templom rovásfeliratáról, amelynek kapcsán bizonyítja, hogy sosem volt két K rovásjel, s erről annak idején még Forrai Sándort is értesítette, aki persze (helyesen) elzárkózott attól, hogy ennek hírére a négyszögletes K betűt kivegye az ábécéből… Továbbá becsületes módon közli a Rudimenta ábécéjét is az UFÓ magazinban, ahol szintén két K szerepel.

Eztuán már rátér a bodrog-bűi fúvókatöredék megfejtésére, nem értve vajon a szöveg miért tart jobbról balra, “ahol nem volt szükség nyomtatásra”. “Talán egy kis nyomtató sablonja volt, amire tévedésből, megszokásból balra jobbra írta a szöveget, s maga is megdöbbenve látta, hogy a fúvókán jobbról balra jelenik meg a szöveg. Ki tudja?”

ufomagazinban3

Rovás abc az UFÓ magazin 2015 júliusi számában

Mindenesetre a vélhetően húszéves cikk mellé illesztett rovás ábécé legalább az UFÓ Magazin olvasótáborába is eljutott, s a szíriuszi rovásműveltség bizonyítása helyett megelégedett a szerző azzal, hogy a rovás irányultságából levonva a tanulságokat, tömeges sokszorosításra alkalmas eszközöket képzelt el. Csak reméljük, lesz még ilyen lelet.

(ufomagazin.hu – eredeti cikk)

Share