Kárpátalja térkép (online)

Kárpátalja térkép online, kereshető változata elérhető itt.

Kárpátalja térkép munkaközössége

Kovács Sándor kárpátaljai honismereti író, térképszerkesztő Kiss András felkérésére kapcsolódott be, Faragó Imrével szoros együttműködésben a Kárpátaljáról eddig már megjelent anyag szellemében fejlesztették ki a közös koncepciót egy új Kárpátalja-térkép létre hozása érdekében. Adatbázisával, eddig megjelent könyveivel támogatta Faragó Imre alapos munkáját.

A térképhez kattintson ide!

Kovács Sándor tevékenységének bemutatása

Látva a Kárpátaljával kapcsolatos tudatlanságot illetve félretájékoztatást Kovács Sándor minden eszközzel és minden lehetséges módon igyekszik kialakítani egy hiteles Kárpátalja-képet.

Ezt kezdetben az odautazó csoportok kalauzolásában látta, de az utasok rábeszélésének engedve, 1996-ban honismereti szakíróként is bemutatkozott. A Kárpátalját magyar szemmel bemutató Kirándulások a Kárpátok alján és bércein című könyv amint azt alcíme is jelzi úti olvasmány a vidéket felfedezni vágyók számára. Sajátossá a kötetet a magyar vonatkozású történelmi és irodalmi betétei teszik – ahogyan a szerző honismereti vezetőként is informálta és egyben szórakoztatta a kedves utasokat – mindemellett nemzettudatot erősít, elgondolkodtat.

A második, a Püski Kiadónál napvilágot látott kötetben, a nagy sikert aratott Kárpátaljai útravalóban teljesen kirajzolódik az író egyedi stílusa, mely az eddigi 14 kiadvány mindegyikét jellemzi. Ennek sajátosságai pedig a teljesség igényét szem előtt tartó, hiteles, korrekt és tömör tájékoztatás, az olvasmányos fogalmazás messzemenően átszőve a szülőföld iránti nemzettudaton alapuló szeretettel. Az általa létrehozott Kárpátaljai Spektrum sorozat köteteit nem csak írja, hanem valamennyi munkafázisát – tervezés, szerkesztés, dizájn, nyomdai előkészítés – egyedül végzi. A barna könyvek ízléses külsejükkel, gazdag illusztrációs anyagával, áttekinthetőségével és olvashatóságával nem véletlenül aratnak sikert az olvasók körében.

Kovács Sándor egyéni stílusa tapasztalható a közel másfél száz publikációjában, megszámlálhatatlan előadásában Bécstől Kolozsvárig, megnyilatkozásaiban a rádiókban, televíziókban, folyóiratokban, rendezvényeken. Hihetetlen elszántsággal és sokoldalúan igyekszik felkelteni az anyaország érdeklődését a hányattatott sorsú Kárpátalja iránt, bemutatni e vidék szépségeit, történelmi, művészeti értékeit, megértetni a kárpátaljai magyarság lélektanát, mindazt, amit e nemzettest számára jelent az anyaország. Ezt bizonyítja az általa szerkesztett, s eddig megjelent 13 többnyelvű Kárpátalja-térkép, amelyek nélkülözhetetlenek a tájékozódás, az idegenforgalom szempontjából, Kárpátalja szovjet terrorjának emléktérképe, a fotóiból rendezett 36 kiállítás szerte a Kárpát-medencében, a 11 ismeretterjesztő filmben való írói-szakértői közreműködés valamint az általa készített két önálló film is.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share