Rovástábla és rováspolc avatás – Kamut

Kamuton nemcsak rovástábla, hanem rováspolc is felavatásra került.

Példamutató múlt, példateremtő jelen

A Békés megyei Kamut községben a 17. Falunap alkalmával kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelték meg a Hargita megyei Gyergyóditró községgel fennálló kapcsolatok harmincadik évfordulóját. Az ünnepre több generációt képviselő népes vendégsereg érkezett a gyergyói településről, Puskás Elemér polgármester vezetésével.

A rendezvény keretein belül nem csak hivatalos megemlékezések, kulturális, gasztronómiai és sportesemények zajlottak, hanem a testvértelepülési kapcsolat évtizedei alatt létrejött programok résztvevőinek visszaemlékezéseire, az élmények és emlékek felelevenítésére is bőven volt lehetőség. A hosszú évek óta baráti és családi viszonyt ápoló polgárok végre újra személyesen találkozhattak a járványhelyzet miatti utazási korlátozások enyhülésének köszönhetően.

A kulturális örökség összetartó ereje

Az ünnep alkalmából Kamut község két bevezető útján elhelyezték és a ditrói vendégekkel közösen a két település polgármestere felavatta település rovás helynévtábláit. A táblák sorszáma jelzi, hogy Kamut már a 301-ik település, amelyik az egységes székely-magyar rovás helynévtáblát alkalmazza a Kárpát-medencében.

A rovásműveltség kiemelt szerepet töltött be a találkozón, hiszen augusztus 20-án szintén felavattták a Községi Könyvtárban az első magyarországi könyvtári “rováspolcot”, amelyre elsőként a Rovás Alapítvány kiadványai – tan- és szakkönyvek, rovással készült könyvek, térképek, készségfejlesztő és taneszközök, rovás ABC – kerültek. Hegedűs László jegyző, a hagyományőrzők vezetője ünnepi beszédében elmondta:

A cél az, hogy a község polgárai – főleg a fiatal nemzedék – minél könnyebben hozzáférhessenek a rovásműveltség alapvető ismereteihez, nemzeti írásunkkal készült olvasnivalókhoz. Büszkék vagyunk rá, hogy a “rováspolc” projektben mi vagyunk az elsők.

Balog Imréné, Kamuti polgármestere a ditrói vendégek számára is átnyújtott egy rovás könyvcsomagot, amely Puskás Elemér ígérete szerint a ditrói könyvtár “rováspolcának” első könyvei lesznek. Ditrói polgármestere beszédében emlékeztette a hallgatóságot, hogy a Ditró határában található Tászok-tetőt a kutatók a “rovások hegyének” nevezik és az ott található rovott kövek ma is a szakmai figyelem középpontjában állnak.

Rováspolv avatása – Kamut, 2021.08.20.

A kamuti modell

A nap további részében az érdeklődők Sípos László, a Rovás Alapítvány elnökének előadását hallgatták meg a rovásműveltséggel kapcsolatosan, másnap pedig Rumi Tamás, rováskutató segítségével a “rovás sátor” biztosított lehetőséget a további ismeretterjesztésre. Mindkét település polgárai örömmel fogadták a közös kulturális örökség beillesztését a Kamut-Ditró kapcsolatrendszerbe és a rovásműveltséget népszerűsítő, modellértékű közös munka folytatása mellett döntöttek.

A megvalósítandó nagyszabású tervek bizonyára méltán teszik majd ismertté és elismertté Kamut Községet a Kárpát-medencében, ezért az eredményekről folyamatosan beszámol az Erdély.ma hírportál is.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share