Rovástábla avatás – Imola

Imola rovástábláját másodjára is  felavattuk – ezúttal a végleges helyén.

 Gömöri Hagyományőrző Napok és rovástábla avatás Imolán

Imola rovástábláját a miskolci rováskiállításon avattuk fel Wittner Mária közreműködésével, 2018 májusában. A rovástábla idén felállításra került. Imola polgármestere Osváth Katalin nyitotta a beszédek sorát. A Rovás Alapítvány részéről Rumi Tamás és Sólyom Ferenc az élő rovásra hívták fel a figyelmet. Az avatón az alábbi beszédet mondta el Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye közgyűlésének elnöke:

Ma már, a jövő nemzedéke mellett saját nemzedékünket is meg kell ismertetni hagyományainkkal. Talán az előbbi nehezebb, hiszen a technika mindenen uralkodik, vagy mindenhol uralkodni akar. Így a gyermekeink számára érdekesebb virtuális valósággal kell felvenni a versenyt. Hogyan? Úgy, hogy élővé, megélhetővé, befogadhatóvá, egyszóval élményszerűvé tesszük hagyományainkat.

Ezzel a céllal hozták tető alá Imolán a 4 napos Gömöri Hagyományőrző Napok című rendezvénysorozatot az Eurázsia Alapítvány közreműködésével.

Gömörország rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkezik, amit hűen tükröz a fesztivál sokszínűsége: van táncház és kézműves ételek, vannak tartalmas előadások az őskohótól a pálos renden át a rovásírásig.

Ennek az ősi írásfajtának az eredete nagyon régre nyúlik vissza, egyes történészek szerint már honfoglaló őseink is székely-magyar rovásírást használtak. Nevét is onnan kapta, hogy fába, vastagabb botra vagy kőbe vésték, rótták a betűket.

Annak idején Szent István király hozta létre Gömör vármegyét, azaz Gömör széket, ahová a határőrnép gömörőröket telepítette. Azon már meg sem lepődünk, hogy a gömörőröknél, ahogy a székelyeknél is, ismerték és a korai időkben még talán használták is a rovásírást. Így Imolán történetileg is „hagyományos” a rovásírásos köszöntő tábla.

Éppen ezért volt felemelő érzés, hogy a tegnapi napon én is jelen lehettem Imola rovásírással íródott köszöntő táblájának átadásánál!

Hiszem, a történelmi hagyományaink lelket és szívet adnak minden közösségnek. Jó volt látni, hogy sokan vagyunk még, akik ebben a rohanó világban is fontosnak tartják mindezt…

(Rovás Infó, Bánné dr. Gál Boglárka FB oldala)

Kapcsolódó cikkek:

Share