Mikor lesz rovás a magyar pénzérméken?

A bevezetéshez közeledő horvát Euró érméken a tervek szerint megjelenítik a glagolitát, a horvátok nemzeti írását. Az írásrendszer nemzeti szimbólum, korszerű használatát is segíti az állam. És a rovás?

Horvátországban az identitás erős elemei a szimbólumok

Déli szomszédaink csak 2013. július 1-jén léptek be az Európai Unióba, de alig néhány évvel később viszont már azt közölték Zágrábban, hogy mielőbb csatlakozni kívánnak az euróövezethez. Ennek céldátuma a horvát kormány szerint továbbra is 2023. január elseje.

A határidő közeledtével közvélemény-kutatást indítottak, hogy a horvátok kit vagy mit szeretnének látni az országukhoz kötődő érméken.

A sakktábla lesz a fej, Horvátország térképe pedig az írás a 2 eurós érmén, a kuna az 1 euróson, Teszla az 50, 20 és 10 eurócentesen, valamint a glagolita írással megjelenített HR az 5, 2 és 1 eurócentes érmén.

– idézték a lapok a kutatás eredményét ismertető kormányfőt.

Nikola Tesla jelölése miatt éles hangú vita alakult ki Szerbia és Horvátország között, ugyanis a rövid ideig Budapesten is dolgozó Tesla mindkét ágon igazoltan szerb származású volt – így Szerbia a szerb nemzet kulturális és tudományos örökségének kisajátításaként értékeli a horvát tervet.

Bár a glagolita nem szerepelt az első 15 legnépszerűbb jelkép között a kutatásban, az állam felismerte a “saját, nemzeti írás” kulturális, tudományos és gazdasági jelentőségét és az annak népszerűsítésében rejlő lehetőségeket. Ez nem az első eset, hogy Horvátország energiát fordít a glagolita írás, mint nemzeti szimbólum megerősítésére és támogatják a glagolita korszerű, mindennapi használatát, valamint az ehhez szükséges technikai fejlesztéseket is.

Van mit tanulni Zágrábtól!

Mindeközben a székely-magyar rovás az egyik legmostohább sorsú “hungarikum”, hiszen ősi írásunk még csak nem is része a hivatalos és védett nemzeti szimbólumoknak. Sőt, a hungarikumok előszobájának tartott nemzeti értéktárba sem került be eddig.

A rovótársadalom tagjainak és a téma kutatóinak-fejlesztőnek továbbra is az az egyik legfontosabb feladata, hogy a közvélemény és a közélet szereplőinek felhívják a figyelmét nemzeti kulturális örökségünk és anyanyelvünk egyik legértékesebb kincsének jelentőségére.

És akkor talán a magyar forint, vagy majd egyszer a magyar euró bankjegyeit, érméit is díszithetik székely-magyar rovás feliratok.

(Rovás Infó – Indey.hu cikke nyomán)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share