Alárovás a Magyar Rendőr szaklapban – 1940

A mai belügyminiszter feltehetően ezt sem engedné, hogy a rendőrség saját szaklapjában rovás aláírást mutasson be.


Az
ősmagyar rovásírás – Magyar Rendőr (A MagyarKirályi Rendőrség szaklapja) 1940.03.01

Ügy-e, kedves olvasónk, téged is érdekel, hogyan írtak hajdani őseink? Milyen volt az ősmagyar rovásírás? Sajnos, a hagyományokhoz való ragaszkodás vágya meglehetősen elhomályosult bennünk mostoha évszázadok sorscsapásai folyamán. A rovásírás ismerete természetesen nem azt jelenti, hogy visszatérjünk rá, mert erről, szó se lehet, de meg kell ismernünk, hiszen manapság még ez is igen értékes fegyver lehet a kezünkben azokkal szemben, akik oly szívesen és elszántan csepiilnek mindent, ami magyar.

alt


Az
ősmagyar rovásírás itt bemutatott betűsora turáni műveltségünknek egyik letagadhatatlan bizonyítéka. Idegennek és nehéznek látszik, pedig könnyen megtanulható. Az itt bemutatott szegletes alakzat kőbe, fába vésésnél érvényesül; írásnál azonban kerekded is lehet. Díszítő, művészi munkáknál különféleképpen, szebbnál-szebb változatokban alkalmazhatjuk. A rovás iránya: jobbról balfelé haladó sorok. A szavakat a mai kettősponthoz hasonló függőleges pontokkal választjuk el. (Rovást ismertető könyvek; Dr. Sebestyén Gyula: „Rovás és rovásírásMagyar Néprajzi Társaság kiadása, 1909, Németh Gyula: „A magyar rovásírásMagyar Tudományos Akadémia kiadása, 1934).

A Magyar Rendőr cikkében is utalnak erre a levelezőlapra.

Nagy Sándor Kászön kiadásában, Debrecen, Csapó-u. 27., a fenti képet és magyarázó szöveget a címoldal baloldalán feltüntető fehér keménypapírból készült levelezőlapok kerültek forgalomba, darabonkint 2 filléres áron. Olvasóink figyelmébe ajánljuk azzal, hogy a beszerzése megkönnyítése végeit szívesen hozatunk nagyobb tömeget is olvasóink számára kiadóhivatalunk utján. Ugyanott jelent meg a MAGYAR NAPTAR az 1940. szökőesztendőre, 50 filléres áron, rendkívül értékes és érdekes tartalommal.
Ideiktatjuk
Nagy Sándor Kászon hozzánk írt levelének érdekes aláírását is:

A Magyar Királyi Rendőrség szaklapjában bemutatott (“ideiktatott”) alárovás példa
– Nagy Sándor Kászon aláírása

(Magyar Rendőr)

Rovás Infó vélemény

Az alárovás törvényben nem tiltott, ám belügyminiszter általi tiltására utalva, volt idő, amikor a rendőrségi szaklapban be is mutattak egy rovás aláírást, a rovás rövid történetével. Nyolcvan éve tud a rendőrség erről a lehetőségről, de még mindig nem lehet használni okmányainkon.

Kapcsolódó cikkek:

Share