Rovástábla avatás – Dombóvár

A 300. település, ahol egységes Kárpát-medencei rovástáblát állítottak: Dombóvár. Beszámoló a táblaavatásról.

Dombóvár – 300.

Tegnap, a Trianoni Békediktátum 101. évfordulóján ünnepélyes keretek között adták át a Rovás Alapítvány képviselői Dombóvár vezetésének a rovásírással megírt várostáblákat. Az országban a 300. helyszín volt Dombóvár, ahol kihelyezték a táblákat. A kezdeményező még a múlt évben a Dombóvári Trianon Emlékbizottság volt. Az átadót a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola zenetagozatos diákjai tették még ünnepélyesebbé. Felkészítőjük: Nyári Éva és Bódis Péterné tanárnők.

Sípos László a Rovás Alapítvány elnöke rövid beszédében kiemelte: A rovás helynévtábla felállítása tehát a nemzeti összetartozás kifejezésén, az identitás erősítésén, valamint a nyelv- és hagyományápoláson túl remélhetőleg támpontot is jelent az itt lakók és az ide érkezők számára a rég áhított magyar szellemi megújuláshoz. Ezért a Rovás Alapítvány bízik abban, hogy aki a táblákra feltekint, nem csak büszke lesz nemzeti írásunk múltjára, hanem a rovásjeleket maga is hamarosan tanulni és alkalmazni fogja.

(Városunk Dombóvár)

Dombóvár, rovástábla avatás, 2021. június 4.

Régi rovástábla is van

A most felállított egységes közúti rovástáblától nem messze felfedezhetünk egy régebbi, szépen faragott, kopjafás településnév-táblát is, amelyen sajnos már nem látszik jól a rovás és latinbetűs felirat – különösen a délutáni ellenfényben -, így nem igazán tölti be funkcióját. Az autóút viszontagságos közeléből az alkotást célszerű lenne egy parkolóba, pihenőbe vagy egy kisebb parkba helyezni, ahol gyönyörködni lehetne a részletekben is. Az alsó képen a technika segítségével láthatóvá tettük a kétféle írással faragott feliratot.

Dombóvár régi faragott fa rovástáblája

Dombóvár régi faragott fa rovástáblájának feliratai képjavítás után: Dombóvár latin- és rovásfelirata

Kapcsolódó cikkek:

Share