Senki nem lép fel a rovás ellen?

alt

A Nyest cikkírója egy nyelvi kérdés mentén példaként hozza, hogy a rovást senki nem akarja jogilag támadni. Ezúttal is nagyot téved.

Ez a helyes marketing stratégia?

Az olvashatóság nem egy utolsó szempont, ám nem célravezető a környezetből kiragadva vizsgálni. Mindennapi helyesírás című sorozatunkban számtalan példával illusztráltuk, hogy a helyesírási szabályokat nap mint nap megszegjük anélkül, hogy megértési zavarok keletkeznének, vagy hogy egyáltalán a nyelvhasználók többsége észrevenné, hogy a szövegalkotó nem a helyesírási szabályokat követte. Bizonyos esetekben arról is szó lehet, hogy a valaki szándékosan nem követi a helyesírási szabályokat, ráadásul nem csak valamilyen vicc kedvéért.

(…)

Könnyű belátni, hogy a marketingstratégia jelentése “marketinggel kapcsolatos stratégia”, tehát a vámvizsgálathoz hasonlóan egybe kell írni. A szervezők ezt ugyanis nem vitatják, ők azt állítják, hogy a szabály ellenére írják a szerkezetet külön. Mivel ehhez minden joguk megvan. A helyesírási szabályok nem jogszabályok, senkinek sem kötelessége betartani őket. A szabályzat azt is kimondja, hogy Helyesírásunk a latin betűs írások közé tartozik, mert a sajátos magyar betűsor a latin betűkészletből alakult ki. – szerencsére mégsem jut senkinek eszébe jogilag fellépni az egyre szaporodó “rovásírásos” feliratok és kiadványok ellen.

(…)

(Nyest.hu – eredeti cikk)

Rovás Infó megjegyzése:

Sajnos nem így állunk. Éppen az Okmányirodáknál akadályozzák 2014 augusztus 28-a óta a rovásos aláírást igénylőket abban, hogy alárótt igazolványuk lehessen. Sőt a tévesen hivatkozott “szabályzat”-ot előszeretettel dobják be gumicsontnak nemzeti írásunk ellenzői, üldözői. A tortán a hab minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc, aki választási kampányban a rovástáblák eltávolítását helyezte kilátásba … s ha feltételezzük, hogy nem magántulajdon rongálása útján tervezte, akkor rminden bizonnyal valamiféle hivatalos “jogi” módozatot tákoltatott volna össze a lakáj-jogalkotókkal.

(Rovás Info)

Kapcsolódó cikkek:

Share