Rovás aláírás – per a KEK ellen

alt

Hamarosan eljön az igazság pillanata: jogsértő-e az alárovás tiltása az Okmányirodák részéről? Ezt a kérdést a bíróság fogja eldönteni a május 15-ével kezdődő peren.

Per napja: 2015. május 15.

Egyre többen szeretnének székely-magyar rovásos aláírást használni hivatalos okmányaikon (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány), illetve banki ügyintézésnél, szerződéseknél és más hivatalos alkalmakkor alárovással szignálni.

Azonban Magyarországon 2014. augusztus 28. óta – a törvényi előírásnak nem megfelelően aláírt “Csatári levél” (belső hivatali tájékoztató) ürügyén – a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) alá tartozó Okmányirodák megtagadják az alárovásos igényeknek még a befogadását is. Ezt megelőzően ugyanakkor tucatjával készültek az alárovott személyi iratok, hiszen az érvényes és hatályos jogszabály világosan fogalmazva teszi ezt lehetővé:

  • Az 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról. A törvényben az Értelmező rendelkezések 5. § paragrafus (13) bekezdése szerint az aláírás jogi meghatározása a következő: A polgár aláírása: születési vagy házassági családi és utónevének az általa használt és elismert írásképe.

Ennek ellenére – sok más rovótárs mellett – Horváth István igénylését is többször visszautasította az Okmányiroda, illetve a KEK KH, de az alárovást igénylő ügyfél vállalta, hogy ügyét bírósági szakaszba lépteti. A hivatallal való küzdelmét folyamatosan figyelemmel kísérhették a Rovás Infó olvasói:

  • KEK-eckedik a hivatal 1.– Igénylés – jegyzókönyv felvétele, arról, hogy márpedig rovásos aláírást szeretne.
  • KEK-eckedik a hivatal 2.- Megérkezett az előre borítékolt elutasító határozat.
  • Rovás aláírás – Fellebbezés – Fellebbezés elkészítése, beadása.
  • KEK-eckedik a hivatal 3. – Az okmányirodának egy hét kellett, hogy rájöjjön: nem illetékes, ezért feljebb tolja az aktát.
  • Abszurdisztán – Rovásbűnözés? – Dúró Dóra Interpellációja a Parlamentben: “Miért akadályozza meg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal Okmány-felügyeleti Főosztályának vezetője az állampolgárokat az aláírásravonatkozó jogaik gyakorlásában?”
  • KEK-eckedik a hivatal 4. – A jogilag lehetséges válaszadási határidőn túli válaszában a “Hivatal” ismét elutasította a fellebbezést.

Horváth István tehát pert indított a folyamatos törvénysértés alapos gyanúja miatt. A bíróság által kitűzött időpont 2015. május 15., mely napon kiderül, hogy ha már a KEK KH írástudói nem voltak képesek értelmezni egy 15 szóból álló egyszerű tőmondatot, akkor a bíróság tud-e neki ebben segíteni?

Ez a próbaper azért is fontos, mert jelenleg Magyarországon a Föld országai közül egyedüliként próbálják tiltani az alárovás hivatalos használatát (Szlovákia, Románia, Anglia, Belgium, stb. nem csinál ebből gondot). Remélhetőleg május 15.-én az igazság és a jog fog győzedelmeskedni és Magyarországon sem lesz többé lehetséges jogszabályellenesen betiltani saját nemzeti írásunk hivatalos használatát.

A bíróság döntéséről természetesen tájékoztatást adunk.

(Rovás Info)

Kapcsolódó cikkek:

Share