Liberális rovás reklám

Reklámcikk a Nyest.hu-n szépséghibákkal + erőlködés az élő rovásműveltség tagadására. Ettől függetlenül a karaván halad…

A múltat végleg eltörölni…

Ugyan nem sikerült eddig a “haladó értelmiségnek”, de azért próbálkoznak. Az elmúlt évtizedek hivatalos rovástagadása szakmailag tarthatatlanná vált a “demokratúra” és a telekommunikáció jelenlegi állapotában. Ennek megfelelően az eddigi tudományos megmondóemberek előtt két út áll: az egyik az elefántcsonttoronyba való végleges bezárkózás, a másik pedig a fogcsikorgatással egybekötött apró (kényszer)lépések sorozata.

De újabb kihívás elé érkeztek még a régi hatalom progresszívjei, hiszen a jelenkori rovásműveltséggel végképp nem tudnak mit kezdeni. Drágabolgárúr szintjén még ideig-óráig lehet nácizgatni, de mindez csak a rováshasználat népszerűségét erősíti. Marad tehát a teljes elhallgatás eszköze, amit Sándor Klára volt SzDSz-es kultúrpolitikus is alkalmaz – az elmúlt 10 évben nem történt semmi, se a kutatásban, se a fejlesztésben, sem a rováshasználatban…

Alább olvasható a székely írást nyomokban tartalmazó Sándor Klára könyv sokadik reklámja a Nyest.hu-n. A cikk magáért beszél.

(Rovás Infó)

A székely írás nyomában (Nyest.hu)

Ha ma az ember hiteles információkat keres a székely írásról, szinte reménytelen helyzetben van. Bár a témában tengernyi irodalmat találhatunk, a hozzáférhető kiadványokban és az interneten olyan mértékben keverednek a hiteles információk a kitalációkkal, hogy eleve kész szakértőnek kell lennünk ahhoz, hogy a kettőt elkülönítsük egymástól.

Nehéz helyzetben van a recenzens, ha egy olyan könyvet kell ismertetnie, melyet annak a lapnak egy állandó szerzője írt, melyet ő maga szerkeszt. Még csak hagyján, ha rosszat írna – ekkor csak abban kell reménykednie, hogy viszonyát a szerzővel majd csak sikerül valahogy rendeznie. Nehezebb a feladat akkor, ha jót írna. Ilyenkor ugyanis az olvasó természetesen gyanakszik, hogy a szerzővel való kapcsolata miatt ír jót.

(Nyest.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Könyvajánló:

rovasatlaszcimlap175pxHosszú Gábor: Rovásatlasz

Adatok:

Keménytáblás, B5, 160 oldal, fekete-fehér, illusztrált

ISBN 978-963-08-5812-0

Leírás:

A Rovásatlasz bemutatja a rovás íráscsalád fejlődését, feltárja a rovás írások kapcsolatait egymással, más ókori írásokkal, és ismerteti a legfontosabb rovásleleteket. A rovás íráscsalád tagjai a Kárpát-medencei rovás, a steppei rovás és a székely-magyar rovás, melyek közös jellemzője, hogy fokozatosan alakultak ki és fejlődtek tovább használóik földrajzi elkülönülésével.

A könyvben szereplő rovásleletek olvasatai tudományközi kutatómunka eredményeként jöttek létre, amelyben nyelvészek, régészek és történészek vettek részt. A rovás karakterek teljes körű származástana pedig a szerző által kidolgozott paleográfiai modellezési módszer alapján került leírásra.

A Rovásatlasz bemutatja a székely-magyar rovás és az újjáéledt Kárpát-medencei rovás mai alkalmazását is.

A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

Share