A rovás helyei – Homoródkarácsonfalva

Ismert rovásemlékeken talált újabb jeleket Libisch Győző. Kőrovás Homoródkarácsonfalván.

A rovás helyei – Homoródkarácsonfalva

Ismét van egy másodlagosan beépített – tehát valahol másutt lebontott – kőrovásunk, amely mindeddig kifogott a tudós elméken A szövegtöredéket sikerült megfejteni. (Nem hiszen nekii/ hiszik fiut ik. Szent Ján(o)s evangéliumának töredéke, Vékony Gábor)

HKF01

1. kép A homoródkrácsonfalvi kőrovás rajza (HKF01) Ferenczy Géza szerint.

A rendkívül szép, és igen réginek tartott kőfaragvány azonban nem könnyen adta meg magát: a kutatóinknak – még a jelek számában sem sikerült megegyezni.

Vita van közöttünk. A vita tárgya egy jel ottléte az első sor 7. számú jele alatt (a háromszög alakú jel alatt), a többitől kisebbre és ferdére sikeredett. A kutatók többsége ezt a jelet oda se látja.

Mi nem hiszünk ebben, több súlyos kifogásunk van az erőltetett, tudományoskodásnak tűnő megfejtésben, amelyben minden jelnek, és szónak fontos szerepe van.

  • HKF01reszlet2Az első kifogásunk a Ki/iK jel egyféle olvasata (Vékony Gábornál), holott e jelnek kétféle alakja van: egy valódi, tiszta háromszög, és egy, a háromszög közepe táján vízszintes vonallal kettéosztott jel. A türk rovásban az elsőnek van Ká hangértéke a másik alak ismeretlen.
  • Még mindig nincs válasz arra, létezik-e a beszúrt (türk CS) jel, mert ha csak a rajzoló hagyta le, akkor Vékony megfejtése nem lehet helyes. Ez a jel pedig a székely aS, amely a türk rovásban is használatos.

 

HKF01reszletMásrészt mi viszont látjuk a felirat első sorának közepén (4-5. jelek) a Krisztus-monogramot is: S+N+D, amely a pécsihez hasonlóan, egy hosszú SZ-hez tapadó szögletes N-be bezárt D-ből áll. Meg kell még jegyezni, hogy az N felső szára megtörik, mintha egy I-t akartak volna hozzáróni.

Azt hihetnők hogy most már rendben is van mnden, csak a kőrovás jelei alá kell odaírni a megfelelő székely hangértéket és többet nem kell vele foglalkozni.

(Folytatjuk)

Libisch Győző, Mende 2015 január. 30.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:


Share