A rovás helyei – Körmöcbánya

libischgyozo0

Folytatjuk Libisch Győző sorozatát a rovás helyeiről Körmöcbánya rovásemlékeivel.

A rovás helyei  – Körmöcbánya 

A rovástörténet mostoha gyermekekeinek sorsa sokban megegyezik egymással. A legfőbb egyezés a hitelességük kétségbe vonásában mutatkozik meg, Ha pl. egy rovásemlék valamikor eltűnt a történelem viharaiban, az több, mint gyanús. Az se számít (mint pl. a parajdi feliratnál), hogy élő szemtanú van, aki még látta.

kob02_piros

1. kép A körmöcbányai (rövidebb) rovásemlék (KöB02)

Nem sokban tér el ettől egy másik rovás-helyünk sorsa. A felvidéki Körmöcbánya határában még a 19. sz. vége felé, még két írásos kőfelirat volt a körmöci határban: egy hosszabb (KöB01) amelyet ismeretlen írásjelek borítanak. Minthogy ezek a jelek nyilvánvalóan nem a székely rováshoz tartoznak, éppen ezért szerencse, hogy magyar tanárok mégis le- és elrajzolták azokat, miközben nem sejthették, hogy igyekezetük hiába való lesz: a magyar (nyelvű) szakirodalom még másfél század elteltével sem akar tudomást venni a körmöci leletekről.

kob01

2. kép A körmöcbányai hosszabb – ún. velesturói  rovásfelirat (KöB01)

A rövidebb kőfelirat 15 türkös rovásjelet tartalmaz, megfejtésére még csak kísérlet sem történt, (vagy ha mégis, íróasztalfiókok számára), hitelessége pedig még mindig erősen kétséges. Tehát a hosszabb emlék ma is látható (KöB02), de a rövidebbet útépítés ürügyén szlovák barátaink felrobbantották (Püspöki Nagy Péter szóbeli közlése. Ugyanő tud egy állítólagos harmadik, nyomtalanul rovásemlékről is, ez azonban ma már nem több, mint legenda.)

Jogosan tenné hát föl a Tisztelt Olvasó a kérdést: hogy ha a körmöci rovások nem székely-magyar rovásemlékek, a hitelességük sem igazolható, akkor miért foglalkozunk ezekkel a feliratokkal itt, a Rovás Infó lapjain?

A választ a parajdi (Par01) felirat kezdőjele adja meg amely már Csallány Dezső szerint is: ?a kereszt jele”. Ha az összetett jelet monogramnak tekintjük, annak összetevőit így állapíthatjuk meg, a sorrend ismerete nélkül:

jezuskrisztusmonogramok

3. kép. Jézus Krisztus monogramja – egyberóva és szétbontva

És íme: a KöB02 felirat bal szélén ugyanezek a jelek (Jézus Krisztus monogram) láthatók, de szétbontva! Vagyis: az egymástól távol fekvő régészeti lelőhelyek (Parajd és Körmöcbánya között hirtelen egy összekötő kapocs tűnik elő: az azonos rovásjelek használata.

Mende, 2014-10-26 Libisch Győző

(folytatjuk: A rovás helyei – Pusztaszentlászló)

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share