A rovás helyei – Parajd

Libisch Győző tanulmánya a parajdi rovásfelirat megfejtési kísérletekről.

A ROVÁS HELYEI

I. PARAJD

A rovás történetének egy különös fejezete játszódott és játszódik ma is, a székelyföldi Parajd községben. A község lakói ugyanis felfedezték saját rovásírásukat, amelyet székelykapuk díszítésére és régi “batsabotok” felkutatására is használnak. A faragásban és a kutatásban a főszerepet Szekeres Lajos nyugalmazott sóbányászé az érdem.

alt

Parajdi  rovásfeliratos sírkő 

A feliratot Csallány Dezső balról jobbra kísérete meg elolvasni:

alt

A CD-t elküldtem Szekeres Lajos parajdi rovónak, aki hamarosan a saját átiratát küldte vissza  “Az elküldött négy sor megfejtése szerintem. Szekeres” címmel. Csallánnyal ellenétben Szekeres a székely rovás szerint, jobbról balra olvassa.

alt

A négysoros felirat átirata, Szekeres Lajos parajdi rovó szerint

1.sor HA ÜT A HALÁL MEG FOG EMÉSZ
2 sor BÜTTETÜKERT NYERT JUTALOM
3.sor Ü ELIDŐZ SIRO HA IRGAMO VAGY
4.sor ÉL AZ ÜDVÖZÍTŐ AKARATA

Szekeres Lajos nem fűz magyarázatot a szöveghez ezért mi se kérjük tőle számon. Ír azonban arról, ahogy a négy sort megfejtette:

“Tisztelt győző úr én megpróbálok segíteni magának, azt a négy sort ami küldött meg fejtettem a hogy én tuttam. Tugya meg hogy nehéz volt. 2. nap kénosztam a míg sikerült annyisa régi stílű ember volt aki véste hogy maga se tuta összezavarta a betűket én is csak úgy tutam hogy a 2. abéce szerint van írva és elvoltak rejtve a mondani való a sorban, nagyon nehéz a 4-ilk sor amig rá jötem hogy mit akar az ilető írni? Vajon mikor? Hány éve! Az olyan 700 év lehet ősi székely nyelv járás ugy vetem észre maguk csinálják ujjra hogv lám kié lesz job? Meg van fejtve akinél van az eredeti. Nem koholmány, mert 1941. III/10-én látam, a köveket” 1992.09.10.

A megfejtés módszere

Megfejtésének megtámasztására Szekeres mellékelte az általa ismert ábcket:

  1. Sófalvi ismeretlen idő parajdi sóvidéki Abc rovás
  2. idő 1600 Dobai Udvarhelyszék.
  3. idő 1670 Kapossi Sámuel féle
  4. idő 1753 Décsi féle Udvarhely
  5. bizonytalan idő?

Szekeres megfejtése abból indul ki, hogy a felirat jelei a 2. számú (Dobai-féle) abc jeleivel egyeznek, ezeket összehasonlítötta az eredeti rajzzal, és ahol nyilvánvaló alaki egyezés van, ott a hangértéket is azonosnak tekinti, ahol nagyobb az eltérés, ott “rásegít” az egyezésre (régi stílus, összezavarás stb) így természetesen az általa olvasott szöveg nem hihető. De semmivel sem hihetetlenebb a Csallányénál.

(folytatjuk)

Libisch Győző

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

 

Share