A rovás helyei – Pécs

alt

Libisch Győző emlékezése Vékony Gáborra, aki kritikusan állt hozzá minden újonnan megtalált rovásemlékhez.

A rovás helyei –Pécs

A “nincs”-nek is megvan a maga lélektana. Hogy magyar vonatkozású példát is említsek, felhoznám a kiváló magyar régész, dr. Vékony Gábor esetét.

  • Utalhatunk a Bodrog-Alsóbű-i rovásemlék megfejtésének zeg-zúgos útjára, amelyet egyik bírálója (maga is köztiszteletnek örvendő professzor) – a javaslattevő minimális tárgyismeretét kétségbe vonva – körömlenyomatoknak minősített. Ilyen alapokról nézve elég az emlék meglétét egyszerűen tagadni.
  • A Nagyszentmiklósi rovásfeliratok megfejtése, melyet Vékony Gábor csak azután bocsátott kritikára, miután az ellenőrző szöveg (a szarvasi tűtartó írása) azt igazolta. Ezzel megkímélte a tudományt méltatlan hangnemű támadásoktól.
  • A Pécsi Rovásfeliratos (Pécd01) Címerpajzs, amelynek hitelességében még talán még korai haláláig sem hitt.

pecsi rovaspajzsTörtént pedig a 21. század elején, hogy az ÓMT Rovásírás Szakosztálya konferenciát tartott Pécsett, hogy megpróbálja bebizonyítani méltatlanul letagadott rovásemlék eredetiségét. A konferencia előadója, többek között Vékony Gábor, a szakosztály elnöke volt. Őróla szinte mindenki tudta, hogy nem hisz az eredetiségben.

Megtörtént az előadás, közkézen forgott a miniatűr alkotás, majd, mint ahogyan egy sírfelirathoz illendő volt, pihenni tért. Boldog arcok csillogó szeme. A teljes siker reményében fordultam hát Gáborhoz akihez szoros munkabarátság kötött, és emelt hangon kérdeztem tőle:

No, Gábor, elhiszed végre, hogy igazi?
-Nem, nem hiszem, volt a lehűtő válasz (miközben mintha tréfásan kacsintott volna
De hát mik ezek a szépen faragott írásjelek rajta?
Karcolások, véletlen kriksz-krakszok.

Megértettük: nem tudja magában a választ olyan kérdésekre, mint pl. hogy ha sírfelirat a pécsi kő, akkor miért olyan kicsi? Ha székely, akkor hogyan került oda?

Amikor a rovás helyeit kutatjuk, gondoljunk mindig szeretettel dr. Vékony Gáborra (1944-2004) is, akinek tiszta szándéka és módszertani útmutatása nélkül ma még nem lenne egységes Rovás Szabványunk (ÓMT-1988), se újra élő rovás kultúránk)

Libisch Győző,Mende, 2014.12.15.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share