A rovás helyei – Pusztaszentlászló

libischgyozo0

Libisch Győző írása a pusztaszentlászlói rovásos gyűrűről – párhuzamok a hamisítványnak vélt rovásemlékekkel.

 Árpád-kori rovásgyűrűk

Az Árpád-kori “rovás-gyűrűk” kérdése nem ismeretlen előttünk. A Szőke Miklós Béla – Vándor László könyvben becsült  30-as számnak Libisch Győző utánajárt, vizsgálódásának eredményét tíz évvel ezelőtt CD lemezen kiadta, a nagyközönség számára is érthető forrmában: Rovás Kincsek. A Régi Magyar Írás emléktára (Két Kerék Alapítvány).

Rovás helyei – Pusztaszentlászló

1987-ben két kiváló régész, Szőke Miklós Béla és Vándor László közös könyvben számolt be a pusztaszentlászlói Árpád-kori temetőben végzett ásatásai eredményéről. E munka során 6 db rovásírásos gyűrűt is találtak, melyhez hasonló mennyiségre még nem volt példa a magyar régészet történetében. Az elismerés kalászainak betakarítása után gyűrűk bekerültek a számukra kiutalt polcokra, és szinte senki sem vett észre semmi különöset, a szokásostól eltérő dolgot. Pedig a dolog felfedezését senki nem akadályozta.

Mi (nem) történt tulajdonképpen? Nem gondoltak arra, hogy a gyűrűk felirata valódi, rovásjelekből álló üzenetek az utókornak, nem holmi írásutánzatok, melyeknek “eredetijét” már rangon aluli volt a kíváncsi érdeklődő orrára kötni.

pszl04 1. kép A pusztaszentlászlói Árpád-kori temető
123. sz. sírjában talált feliratos ezüst pántgyűrű (PSzL04)

Ugye megdöbbentő az egyezés a parajdi sírkő kezdőjele, a körmöci kőfelirat, és a pusztaszentlászlói gyűrűfelirat között?

jezuskrisztusmonogramokJézus Krisztus monogramja –
egyberóva (parajdi sírkő kezdőjele) és szétbontva (körmöci kőfelirat)

 

pszl04_3

 A pusztaszentlászlói ezüst pántgyűrű jelcsoportja

Ez az egyezés új megvilágításba helyezheti a rovás(írás) eredetéről vallott eddigi nézeteinket, ha lesznek bátor emberek akik a lámpát tartják. Hogy miért? Azért, mert:

  • Először is az, hogy a hiteles ásatás során előkerült gyűrű hitelesíti az eddig nem létezőnek, vagy hamisítványnak tartott parajdi és körmöcbányai rovásemléket is. Ezek tudományos elismerése pedig új kaput nyithat meg az eredet kérdésének kertjébe.
  • Másodszor: Fel kell oldódni a gyűrűfeliratokkal szemben fennálló udvarias viszolygásnak, ami most még talán a látványos siker hiányának tudható be.

A körmöci (mostantól hiteles) sziklafelirat jelei mely írásemlékekkel vethetők össze? Most már felhagyhatunk a ?hivatalos? tudomány művakságával, hogy ami ismeretlen (nem tudjuk, mi?), az nincs.

Mende, 2014.11.15

(Rovás Infó – Libisch Győző)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share