Kutatók emléke – Vékony Gábor

Vékony Gábor 8 éve ezen a napon távozott közülünk. Kutatásának eredményei meghatározóak a székely-magyar rovás szabványosításban és fejlesztésében.

 

A rovást kutató tudós

Vékony Gábor történész, régész és nyelvész, egyetemi docens, a történettudományok kandidátusa, az ELTE Régészeti Tanszékének tanára. A rovásírás egyik szakértője, a magyar őstörténet kutatója.

Életműve

Főbb kutatási területe: Közép- és Kelet-Európa őskora, valamint a népvándorláskor. Régészeti és történeti feldolgozásai mellett filológiai filológiai és nyelvészeti munkái is megjelentek. Több ásatást vezetett Magyarországon, ezek közül a fontosabbak a süttői kora vaskori település egység és a tatabányai népvándorlás-, honfoglalás- és Árpád-kori települések. Szervezője volt Vas megye 9. századi kutatási programjának. Több nemzetközi kongresszuson, konferencián is tartott előadást.

A szakmában László Gyula tanítványaként tartották számon, bár nézete több lényeges kérdésben eltért a mesterétől. Megállapításaival, írásaival számos vitát kavart szakmai körökben. Új szempontok szerint vizsgálta a magyar nép etnogenezisét. először fejtette meg a nagyszentmiklósi és szarvasi, valamint a bodrog-alsóbűi rovásfeliratokat. Tőle származik a kárpát-medencei rovás elnevezés.

Szervezeti tagságai

Tagja volt az Erdély történetét feldolgozó munkaközösségnek, amiért 1987-ben Akadémiai Díjban részesült. Az Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság (ÓMT) személyiségei közé tartozott haláláig. Az ÓMT tagsága a kutató emléke előtt tisztelegve támogatja a Vékony Gábor által megalapozott tudományos munkásságra épülő Székely-magyar rovás szabványtervezetet, amelyet Dr. Hosszú Gábor jegyez..

Mai eredmények

Kutatási eredményein alapul a Heritage of Scribes c. angol nyelvű összefoglaló mű, amelyet a Rovás Alapítvány adott ki. A kiadványt dr. Hosszú Gábor jegyzi, aki az elmúlt 30 év kutatási eredményeit egyesítette és publikálta. A gyakorlati eredmény a Rovás Atlasz létrejötte, amely a könyv fontos részét képezi. A Rovás Atlaszban egy-egy rovásbetű fejlődését lehet végigkövetni.

Írással kapcsolatos könyvei (válogatás)

  • 1970 Vespasianus-kori építési felirat Aquincumban (Tóth Endre társsz.), Arch. Ért. 97, 109-115.
  • 1981 Az onogurok és onogundurok a Kárpát-medencében, SzMMÉ
  • 2000 A Bodrog-alsóbűi felirat, SMK 14
  • 2002/2005 Magyar őstörténet – Magyar honfoglalás
  • 2004 A székely írás emlékei, kapcsolatai, története

(Forrás: Wikipédia, eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share