Pécs – helyi érték a rovás

alt

Pécs városában “helyi érték” bizottság alakult. Vezetője szerint a rovással készült kőpajzs is méltó eleme a pécsi értékeknek.

 

Zsolnay, Angster, rovás

Nem mind érték, ami annak mutatja magát – mondhatja az, aki megpróbál eligazodni, hogy mégis miből lehet pécsi érték, netalán megyei, vagy éppen nemzeti. Egy-két kérdésben azonban alighanem egyetértenek az országban: a nemzeti értékek között ott a helye a Zsolnay-porcelánnak is. A héten nagyszabású, és mindenki előtt nyitott konferenciát tartanak a helyi értékekről, a hungarikummá válás folyamatáról és az érték kérdéseiről a Zsolnay-negyedben.

Őri László, a Nemzeti Fórum elnöke vezeti a pécsi helyi érték bizottságot, amely a közelmúltban alakult meg. Mint mondta, a programra mindenkit várnak, ahogyan a Széchenyi tér 1-ben, a Városházán bárki leadhatja javaslatát a polgármesternek címezve.

– A célunk az, hogy a pécsiektől minél több javaslat érkezzen, s a műemlékvédelem vagy építészkamara látókörébe nem bekerült értékeket – legyen az szellemi, kulturális, természeti – is a nagyközönség elé tárjuk – mondta.  – Lehet az akár egy csak Pécsett, Pécs környékén hallható népdalmotívum vagy mesterség is.

Az ugyanakkor kérdéses, pontosan mit is tarthatunk, nevezhetünk értéknek. A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület elnöke, dr. Fodor Márta szerint nem vitás, hogy a Zsolnaynak ott helye a hungarikumok között, ám szerinte kiemelkedő jelentőségű az Angster-orgona is – bár mindezekről a megfelelő szakmai bizottságok döntenek.

– Az egykor a Citrom utcában állt templom romjai között találták meg azt a rovásírásos táblát, ami egyedüli bizonyíték arra, hogy a Dunántúlon is használták ezt az írásmódot az elődeink, szerintem ezért akár ennek is helye lehet a nemzeti értékek között – mondta. Pécs egyik szimbólumát, a tévétornyot azonban ő nem tartaná még helyi értéknek sem, mondván, nem kimagasló technikai, mérnöki teljesítményről van szó.

Mindenesetre a még gyermekcipőben járó Pécsi Értéktár Bizottság egy későbbiekben felálló szakmai bizottság véleménye alapján dönt majd, ám ehhez várják a városlakók javaslatait is, hogy minél szélesebb körben tudják feltárni a város – akár rejtett – kincseit.

Az alábbi kategóriák sorolják a javaslatokat: agrár- és élelmiszergazdaság; egészség és életmód; épített környezet; ipari és műszaki megoldások; kulturális örökség; sport; természeti környezet; turizmus.

(Pecsma.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share