Múzeum plázásítása – rovás “könyvesbolt”

Kezdik kapisgálni a muzeológusok, hogy a pláza-érzést be kellene vinni a múzeumba is. 

„Plázaszerűen” rendezik be a Tessedik Sámuel Múzeumot

Ékszer- és könyvesbolt, mozi, valamint kávézó – mintha csak egy plázába toppannánk, a tervek szerint ilyen korszerű és látogatóbarát lesz a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum felújított épülete.
Az önkormányzat sikeresen benyújtott TOP-os pályázatán 472 millió forint támogatást nyert a múzeum interaktív és látogatóbarát fejlesztésére – fejtette ki a projekt részleteit Hodálik Pál alpolgármester. Az összegből egyrészt felújítják az 1791-ben épült épületet, korszerűsítik az elektromos hálózatot, kicserélik a nyílászárókat, valamint az épület belső falait és a homlokzatot is renoválják, újrafestik. Ezek a folyamatok zajlanak jelenleg. A pályázat eszközök beszerzésére is lehetőséget biztosít, ennek megfelelően új lámpákkal, vitrinekkel, informatikai berendezésekkel szerelik fel a múzeumot, melyeknek a közbeszerzési eljárása folyamatban van.

Roszik Zoltán, a Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója elmondta, az eddig raktárként használt terekben is kiállítások kapnak helyet, így a korábbi 11 helyett 16 helyiséget tudnak kiállítóteremként használni.
– Fontos volt, hogy a múzeumot látogatóbarát, múzeumpedagógiai szempontoknak megfelelő intézménnyé alakítsuk át, amely segítséget nyújthat az oktatásban is. Mindenképp olyan kiállításokat szeretnék berendezi, amelyek érdeklődésre tartanak számot, hasznos és pozitív élményekkel töltik fel a látogatókat, akár diákokról, turistákról vagy éppen helyi érdeklődőkről van szó.

Hozzátette, a felújítás másik kritériuma a korszerűség volt. Ennek megfelelően számos interaktív elemmel rendezik be a múzeumot, így a látnivalókon kívül érinthető, tapintható tárgyak is helyek kapnak majd. Mindezek mellett a mai kor követelményeinek megfelelően az épület teljes körűen akadálymentesített lesz. Ennek érdekében az átalakítás során egy liftet is beszereltek, amely az épület műemléki mivolta miatt komoly kihívásnak számított.

Az intézmény új koncepciójának kialakításában Kedves Csaba attrakciófejlesztési tanácsadó segíti az önkormányzatot. A szakember előadásában kifejtette, a múzeumot „plázaszerűen” rendezik be, a beruházás fő célja ugyanis a turizmus növelése.

Ennek megfelelően például a könyvesbolt fantázianevű helyiségben rovásírásos emlékeket állítanak ki, az „ékszerboltban” főként szarmata ékszereket mutatnak be, a moziteremben Szarvas történetét, egykori birtokosait ismertetik meg a közönséggel az Árpád-kortól egészen a török korig.

A „boszorkánypatikában” pedig az 1700-as évek helyi gyógyászatát ábrázolják. A tárlat középpontjában egy, az 1990-es évek elején talált, avar kori tűtartót állítanak, amelynek az oldalán rovásírásos emlékeket találtak.

Az intézmény vásári bemutatóterén Tessedik Sámuel korát és munkásságát mutatják be, míg a galériában közel ötezeréves termékenységszobrokat állítanak ki. A tájékoztatót Szarka József régész előadása zárta, a múzeumban kiállításra kerülő, az országban egyedülálló és emblematikus leletekről.

Az átalakítási munkálatok tervezett határideje november 30-a. A kiállítási installációk beszerelésével 2019 április végéig végeznek a szakemberek, így a felújított múzeum várhatóan májustól nyitja meg a kapuit.

beol.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share