Felújítás a szarvasi múzeumban

Megújul a szarvasi rovásos csont tűtartónak is helyet adó múzeum.

Felújítás a szarvasi múzeumban

Több mint 472 millió forintból újítják fel a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumot. A munkálatok várhatóan áprilisban kezdődnek és év végén fejeződnek be.

Az összegből egyrészt felújítják az 1791-ben épült épületet, korszerűsítik az elektromos és a fűtési rendszert, kicserélik a nyílászárókat, és egy kávézót alakítanak ki. Az eddig raktárként használt helyiségekben is kiállítások kapnak helyet, így a múzeum kiállítótere csaknem 250 négyzetméterrel bővül.

Az új épület „plázaszerűen” épül fel. Vásári bemutatóterén Tessedik Sámuel korát és munkásságát mutatják be, a „termékenységi galériában“ neolitikum korabeli, azaz közel ötezer éves termékenységszobrokat állítanak ki, a „boszorkánypatikában” az 1700-as évek helyi gyógyászatával ismerkedhetnek majd a látogatók.

A „könyvesbolt” fantázianevű helyiségben rovásírásos emlékeket állítanak ki: a tárlat középpontjába egy az 1990-es évek elején talált, avar kori tűtartót állítanak, amelynek az oldalán rovásírásos emlékeket találtak. Az „ékszerboltban” főként szarmata ékszereket mutatnak be, a moziteremben pedig Szarvas történetét, egykori birtokosait ismertetik meg a közönséggel az Árpád-kortól egészen a török korig. A terem közepén az itt talált török kori ágyú áll majd.

(travelo.hu –  eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share