Hibás Forrai abc – 2006

alt

Olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy az egyik rovás oktatófüzetbe hibásan került be Forrai Sándor ábécéje.

Hibás Forrai abc az “ötlettárban”

Az alábbi képpel szembesülhet az, aki az “Új rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár” negyedik (!), átdolgozott 2006-os kiadását veszi kézbe. Aki először találkozik ezzel, az úgy járhat mint olvasónk: “Már elég jól ismerem a jeleket. Megdöbbenve vettem észre, hogy rosszul tanultam meg a B és D jeleket. Nagyon bosszantott, mert azt hittem, rosszul másoltam ki a rovás jeleket, de amikor megnéztem, láttam nem tévedtem. Ebből azt a következtetést vonom le, hogy a könyvben, a táblázat hibás. Az 5-dik oldalon rosszul van berajzolva a két jel.”

Mint ez az eset is mutatja, nemcsak egy könyvből érdemes tájékozódni, már a Forrai Sándor különféle ábécéi is arra figyelmeztetik az olvasót, hogy a rovásébécék eltérhetnek egymástól, no meg akár hibásak is lehetnek.

alt

A fenti ábécében a D és B rovásjelek felcserélődtek. (Új rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár, 2006)

Egyes rovásversenyeken a fent említett kiadványon felül ajánlott irodalomként szerepel Forrai Sándor: Az ősi magyar rovásírás az ókortól napjainkig (1994). Ez utóbbival sajnos csak egy probléma van, nem kapható. Érdekessége a lektorált könyvnek, hogy az ebben a Forrai Sándor által ajánlott “egységes magyar rovásírás ajánlott betűsora” Ü jele eltér a később, nevével fémjelzett ábécéjétől, amelyet egyébként Forrai Sándorné rótt le (Magyar rovásírás elsajátítása 1995, 1996).

alt

Forrai Sándor által javasolt rovás ábécé (1994)

Forrai1995

Forrai Sándor utolsó rovás ábécéje (Magyar rovásírás elsajátítása, 50. oldal, 1995, rajzolta Forrai Sándorné)

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share