Rovás konferencia Miskolcon

A szombati napon lezajlott a Verpeléti Kiss Dezső rovás konferencia Miskolcon, amelyen az 1930-as évek rovástevékenysége került bemutatásra.

Konferencián a rovásírásról

A rovásírásról tartottak konferenciát szombaton a Mokry asztala című kiállítás záróeseményeként a Miskolci Galériában. A Verpeléti Kiss Dezső konferencia célja az 1930-as évekbeli rovásmozgalom bemutatása volt. Az eseményen elhangzott, a székely-magyar rovás több egy ősi írásrendszernél, hiszen forma- és gondolatvilágával, és a magyar nyelv és a művelődés területeivel való szerves kapcsolata révén a nemzet  szellemi értéktárának meghatározó része.  (ÉM)

(eszak.hu – eredeti cikk)

Előadások

A Miskolci Galéria részéről Kákoczky András köszöntötte a résztvevőket. Rózsa György a szervező Mandorla Egyesület nevében nyitotta meg a konferenciát. Pirint Andrea, a kiállítás kurátora volt az első előadó, aki a Mokry Mészáros Dezső asztaláról beszélt – szó szerint és képletesen.

Török Katalin a Boromisza életmű alapos ismerőjeként a Boromisza család képviselőjének jelenlétében mutatta be Boromisza Tibort, a festő és az író címmel. Nagybányától a Magyar Képírókig ívelő pályáját villantotta fel képes előadásában.

Rumi Tamás a debreceni rováséletet mutatta be Mátyás József Botond görögkatolikus tanító munkásságán keresztül. A Debrecenben tevékenykedő Nagy Sándor Kászon, Tetétleni Szabó Gyula által kiadott – és a konferencián bemutatott – nyomtaványai gazdag rováséletébe nyújtott betekintést.

A szünet után Pap Gábor az 1995-ös Magyar képírók kiállítását idézte fel A képírás gondjai és esélyei a XX. századi Magyarországon címmel, az ott megfogalmazott gondolatok ma is aktuálisak. A Mokry asztala c. kiállításról elismeréssel szólt, magas színvonalával méltó folytatása az 1995-ös kiállításnak.

A záróelőadás Sólyom Ferencé volt, aki nélkül a kiállítás nem jöhetett volna létre. Heti rendszerességű tárlatvezetései népszerűek voltak, erről hamarosan dokumentumfilm is készül. Előadásában a konferencia névadójáról, Verpeléti Kiss Dezsőről és munkásságáról szólt, akiben a ma is használt korszerű rovás megújítóját tisztelhetjük.

A konferenciával együtt a kiállítás is bezárásra került, a kiállítás katalógusa azonban továbbra is kapható:

A konferencia mozgóképanyagát hamarosan közzétesszük.

A konferencia szervezői ezúton is mondanak köszönetet a magas színvonalú szakmai támogatásért a Miskolci Galéria munkatársainak.

Mandorla Egyesület – Rovás Alapítvány

Kapcsolódó cikkek:

 

Share