Allee: írástörténeti kiállítás

Az írás történetét bemutató kiállítással találkozhatnak a vásárlók az újbudai bevásárlóközpontban. Még a rovás is helyet kapott. Október 14-ig tekinthető meg.

Allee: Írástörténeti kiállítás

Kíváncsi vagy, milyen út vezetett a hieroglifáktól a nyomtatásig? Tudod, mi az a rovásfa, a hírnökbot és a billog? Van fogalmad a fogalomírásról, a szótagírásról és a betűírásról? Nézd meg írástörténeti kiállításunkat szeptember 14. és október 14. között, és megmutatjuk, hogyan jutottunk el az írás kialakulásától a digitális forradalomig.

A fent ismertetett kiállítás egy nagyobb rendezvénysorozat része. A Középpontban az írás forradalma egy hónapos programsorozat reklámja már a bejáratnál megállítja az arra járót.

A lábjegyzetben olvasható megahtározás szerint “Ingyenes, nem tudományos célú ismeretterjesztő tárlat”  tablói között külön fejezetet szenteltek a magyar írásbeliségnek, így a rovásírásnak és a latinbetűs írásnak is.  A Nikolsburgi ábécé, a Szegedi Zsigmond székely ábécéje (1655), valamint a korszerű rovás ábécé mutat keresztmetszetet írásbeliségünkről.

Még két tablón találhatunk utalást a rovásműveltségre. Az írás előzményeinél feltüntették a rováspálcát is, mint számolóeszközt:

A rovás ábécé is szerepel a bemutatott Hensel féle térlépen is:

Összességében tehát elmondhatjuk, igényes kivitelezéssel és tartalommal bíró kiállítást raktak össze, amely szakszerűen, a jelentőségének megfelelően helyén kezeli a rovásműveltségünket is. Ez bizony több, mint amit sajnos megszokhattunk a múzeumok kiállításait járva – ha egyáltalán foglalkoztak a magyar írástörténettel. Az Allee helyszínválasztása pedig biztosítja azt a látogatóforgalmat, amelyet a múzeumok soha nem fognak elérni.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share