Várpalota – rovás a tűzfalon

Emeletes házak tűzfalát nemcsak szép képekkel, de rovásfeliratokkal is fel lehet dobni. Várpalota követendő példája.

Tűzfal mint óriási lehetőség

A forgalmas névadó főút (Szent István u.) mellett felfestett kép manapság ritkán látható tematikával, Szent István királlyal örvendezteti meg az utazót. A Köztérkép adatai szerint az épületet 2008-ban felújították, ekkor került fel díszítésnek ez oldalfalra a kompozíció. A nagyméretű falfestményen Szent István király alakja látható kezében kettős kereszttel. A Szent Istvánt ábrázoló többemeletes falfestmény alsó szegélyén pedig rovásjeleket fedezhetünk fel.

Varpalota_tuzfal_1

Várpalota – tűzfal festmény részlet, alsó sorban rovásfelirattal: “Áldás a hazára”

A falfestmény szerencsére nem elvont vagy liberális gondolatokat sugall, Várpalotán komolyak a nemzeti hagyományok. Itt találjuk például a Trianon múzeumot is. A falon található rovásfelirat szövege: “Áldás a hazára”.

Vannak akik máris szentségtörést vizionálnak, na de nem a baloldalról, hanem a félművelt jobboldalról: még sokszor belefutunk abba, hogy Szent István volt az, aki rendeleti úton elégette a rovásbotokat, ennélfogva minimum furcsa lenne a rovásfelirat az őt ábrázoló képen. A Forrai Sándor által közzétett rendelet-hamisítványról már bebizonyították, hogy az úgy sosem létezett.

Varpalota_tuzfal_2

A falfestmény és rovásfelirat készítője: Maler Team Kft.

A felirat készítőjének neve is fennvan a falon: “Szent István király emlékére és dicsőségére készíttette a hálás utókor nevében a Maler-team Kft.”

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share