Jegyzőkönyv a rovás aláírásról 2

Újabb jegyzőkönyv az alárovott személyi okmány iránti igénylés elutasításáról. Okmányirodai ellenállás nevekkel, helyszínekkel.

Jegyzőkönyv – több a semminél

A rovótársadalom sok szereplője évek óta szorgalmazza a rovásos aláírásokat a személyi azonosító okmányok igénylésekor. Első “versenyzőnk”, Kiss András sikerrel vette az akadályt, pedig az ő igénylését sem akarták befogadni 2013 augusztusában (Kiss András jegyzőkönyve itt érhető el). Azóta eltelt egy év megmutatta, valós jogszabályi lehetőség a rovásos aláírás, azonban 2014. augusztus 28 óta a KEK KH kétes törvényességi alapon küzdelmet indított a magyar kulturális örökség használata ellen.

Az elutasításnak több szintjéről kaptunk már hírt, lássuk azokat csokorba szedve:

  • Ügyfelet elhajtják: Jogszabályellenes módon a rovásaláírás minősítésével (egyenlő elbánás, személyiségi jogok), illetve az ügyre nem vonatkozó jogszabályokra, hivatali levelezésekre való hivatkozással “lebeszélik” az igénylőt. Ilyen esetben mindenképp jelezzük az ügyintézőnek, hogy az ő feladata csak az igénylést átvétele (kézjegy alárovása, fénykép elkészítése, adatlap alárovása újból). Az esetleges fenntartásokat hagyja meg főnökeinek – legalább nem bonyolódik jogszabálysértésbe.
  • Jegyzőkönyv felvételének megtagadása: Szinten jogszabályellenes módon igyekeznek elkerülni, sőt akár meg is tagadni a jegyzőkönyv készítését arról, hogy az igénylő mit szeretett volna. Bármilyen probléma merül fel az okmányirodai ügyintézés során, az ügyfél jegyzőkönyvet kérhet bármiről: jelen esetben, hogy nem fogadták el a kézjegyét. Fontos azonban, hogy ne csak a tényt rögzítsük, hanem egyben panasszal vagy kifogással kell élni. Ha ez nincs leírva, akkor a hivatal nem fog semmit csinálni, kizárólag a saját álláspontját – azaz a KEK KH-s belső levél schmittelt változatait – fogja rögzíteni.
  • Elutasító határozat. Ennek előnye, hogy nem az ügyintéző munkája kerül törvényességi vizsgálat alá, hanem az elutasításról szóló határozat aláírója felel az írásos bizonyíték alapján az esetleges jogszabálysértésekért. Az elutasító határozat ellen jogszerű lehetőség a fellebbezés (15 napon belül)

Tipp: a rovásos aláírás ügyintézés folyamán célszerű kísérőt vinni, aki megfigyelőként vesz részt a folyamatban. Ez esetben ugyanis sokkal “komolyabban” állnak az igénylőhöz, hiszen tanúként harmadik személy is jelen van.

Tipp 2: minden alkalommal nyomtassuk ki és vigyük magunkkal a “Rovás aláírásos személyi okmány – Ügyintéző kisokost“!

Matyasovszki Gábor jegyzőkönyve

Matyasovszki Gábor rendkívül sokat tett le már a hagyományőrzésben illetve az élhető környezetünk megteremtéséért, élő közösségek működtetéséért. Természetes igény volt a részéről, hogy az igazolványában is alárovással használja a kézjegyét. Sajnos igénylése már az okmányirodai dolgozóknál elakadt, de jegyzőkönyvezték az esetet. Ezúttal kerek-perec hivatkoznak a belső levélre (62/1-49/2014 számmal jelzett levél, amely nem jogszabályi forrás, hanem az okmányfelügyeleti főosztály vezetőjének – jogszabályellenes – törvényértelmezési próbálkozása). Az ügyintéző ezúttal is teljesen irreleváns elemeket emelt ki: a nemzetiségi nyelvhasználati jogok és a nemzeti alaptanterv sem tartozik az igénylési eljáráshoz…

matyasovszky_jk

Természetesen folyamatosan beszámolunk a fejleményekről is. De addig is nézegessük a hivatali dolgozók aláírásait, hogy vajon megfelelnek-e az egyetlen vonatkozó törvényi előírásnak?

1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról.
Értelmező rendelkezések 5. § paragrafus (13) bekezdése:

A polgár aláírása: születési vagy házassági családi és utónevének az általa használt és elismert írásképe.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

 

Share