Bárczy Zoltán neve rovással

alt

Bárczy Zoltán úgy írta le nevét rovással, hogy vissza lehessen fejteni: y szerepel a nevében.

 

Bárczy Zoltán neve rovással

Szinte minden rovás előadáson résztvesznek olyanok, akiknek a neve Y-ra végződik. Ők azok, akik nevük leírásakor az y rovásváltozatát szeretnék használni. Valós igény és kielégítő megoldás létezik az Y rovásváltozatának leírásához. Példakép lehet Bárczy Zoltán, akinek a nevét minden rovásoktatónak illik ismerni, hogy ne legyen kínos nekik azzal szembesülni, hogy már régóta létezik az Y rovásváltozata. De említhetjük az Y betűs művészeket is, mint Maghy Zoltán, Aknay János is, akik szintén rovásos Y-t alkalmaztak szignóként.

A Bárczy Zoltán által alkotott graféma ez esetben a rovás Ü jelének egy változata,  feltehetően a görög Ypsilon (kiejtése: üpszilon) mintájára. Az üpszilon (? ?) a görög ábécé huszonharmadik betűje; szokásos átírása az u vagy y betű, hangértéke pedig ü vagy i. Az Y a latin ábécé 25., a kiterjesztett magyar ábécé 42. betűje. Az “Y” (ipszilon) a magyar nyelvben csak családnevekben fordul elő önállóan. (forrás Wikipédia)

Bárczy Zoltán tehát helyesen használja önálló jelként az Y rovásjelét, hiszen az csak családnevekben fordul elő a magyar nyelvben! Így a saját családnevében is jogosan jelöli külön jellel az Y-t, melynek önálló hangértéke Ü vagy I – a görög ábécé szerint, de ezen felül a magyar ábécé tagjaként az I vagy J fonémát reprezentálja.

alt

Bárczy Zoltán rovásos névaláírása (balról jobbra tartó felirat és betűk)

alt

Bárczy Zoltán rovásábécéje – balról jobbra néző betűkkel (1971)

 (Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

 

Share