Ybl neve rovással?

200 éve született YBl Miklós építész, akinek alkotásai Budapest arculatát is meghatározták. Hogy írná a nevét rovással?

Hivatalos használatban a rovás

… ami talán egy kissé szenzációhajhász címnek tűnik, de mindenesetre jó irányban haladunk. Köszönhető az azoknak, akik bevállalják a “csodabogaraknak” kijáró értetlenkedést, illetve a burkolt kukacoskodást a sóhivatalok részéről és élenjárnak a hivatalos iratokban való rováshasználat elterjesztésben. (a mozgalom már Facebook csoportot is létrehozott)

De lebegjen minden vállalkozó kedvű rovó előtt az egységes székely-magyar rovásos helynévtáblák példája. Alig 4 éve még nyíltan zajlott a nemzeti írásunkat a közutak mentén használó helyi közösségek elleni uszítás (ballib szóhasználattal: nyilas, náci, szélsőséges, etc), de mára 250 településen 700 tábla figyelmezteti a megélhetési magyargyűlölőket, hogy változnak az idők.

Rovás Y-os nevek

altMár korábban bemutattuk Maghy Zoltán és Aknay János rovásos szignóit. Az Ybl Miklós neve jól példázza az Y hangzósítási problémáját: vagy I vagy J hang jelölésére szolgál. Ybl esetében Ibl a helyes fonetikus átírás, de Bay Zoltán esetében Baj-t kell mondani.

alt

Bárczy Zoltán rovásábécéjében szintén jelezte az y rovásváltozatát (1971), ahogy a nevének rovásváltozatát is ennek megfelelően írta:

alt

Bárczy Zoltán rovásos névfelirata, balról jobbra tartó írással, rovás Y-nal (1971)

 (Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share