Rovás 500-as jele: törölve

Sajnos érik a rovás ellen ügyködők vetése: magyar(országi) személyek közreműködése által a rovás külföldi szabványjavaslata eltörölni igyekszik a rovás 500-as jelét.

Rovás ellen ügyködők

Sajnos vannak, akik azt hiszik, hogy képzettség és végzettség nélkül is értenek a rováshoz, sőt azt még “tanítják” is. A Magyar Szabványügyi Testületen belül működő Informatikai Bizottság és a Rovás Munkacsoport munkáját, nemzetközi szerepvállalását ellehetetlenítő Szondi Miklós “professzor”, Tisza András “írástudó”, Androsovics József “rovástáblanyűvő” és társaik közreműködésével az idegen szabvány készítői tovább szűkítették nemzeti írásunk jelkészletét. A nagyszentmiklósi kincs jeleinek kidobása után egy további, már 1943 óta igazoltan létező rováskarakterünket irtotta ki az Everson-Szelp páros a szabványtervezetből (N4268).

E folyamat következményeképpen egyre kevesebb és kevesebb rovásjel marad, melyeknek elnevezése is tévedésekkel teli. Azonban még mindig vannak, akik ezek ellenére sem a magyar, hanem a külföldi szabványjavaslatot támogatják, többnyire olvasatlanul. Ha tehát felmerül a kérdés, miért nincs a szabványban többek között már az 500-as rovásszám sem, akkor az amerikai-osztrák szerzőpároshoz és hazai szekértolóihoz fordulhatnak az érdeklődők.

Rovás 500-as dokumentált története

  • 1943 Barátosi Lénárth ábécéje (Mandics György kutatása alapján)
  • 1971 Bárczy Zoltán rovás ábécéje
  • 1997 Nagy Béla elkészítette az első számítógépre tervezett 500-as jelét (bővebben)
  • 2003 Koricsánszky Attila leírása, hogy létezett az 500-as jele (Napút ábécéje)
  • 2004 Szondi Miklós (!) javaslatot tett a rovás számjelek egyszerűsítésére
  • 2008 Rumi Tamás Unicode szabványjavaslatot készített az 500-as jel kódolására
  • 2012 Az idegen szabvány támogatóinak lobbizása következményeként törölték az amerikai-osztrák szabványjavaslatból

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share