Ukrajna – cikk a rovásról

alt

Kárpátalja tömbmagyar sávjában már megszokott a rovástábla. Más nemzetiségek sem berzenkednek annyit tőle, mint a “mi balliberálisaink“.

 

Rovás az ukrán, orosz és hucul sajtóban

Átlépte az ingerküszöböt Kárpátalja közel 30 egységes székely-magyar rovástáblája. A magyarság számára egy régi nemzeti jelkép elevenedett fel újra, de a nem magyar lakosok sem ellenségesek a táblákkal szemben. A rendezett körülmények között, kulturált kivitelben készült táblák az idegenek számára is érdekes színfoltot, látványosságot jelentenek.

A ?rovásfolyamat? kérdéséről Kárpátalján (képgalériás cikk fordítása)

Gondolom nem tévedek, ha azt mondom ilyen Ukrajnában nincs sehol – csak egyedül Kárpátalján, a hogy a helységneveket az államnyelven kívül a kisebbségek nyelvén is feliratozzák? és még rovással is.alt

Múlt év márciusában kezdődött minden Beregszászon. Akkor a város Magyarország felőli bejáratánál hivatalosan avattak táblát az ősmagyar (székely) rovásszimbólumokkal. Az emberek érdeklődését az a tény váltotta ki, hogy a ceremónia VIP vendége nem csak a város polgármestere, Gajdos István, Magyarország beregszászi konzulja, Félegyházi Péter, a magyar Rovás alapítvány képviselője, Sípos László, de Kovács Béla is a ?Jobbik Magyarországért? radikális párt EU képviselője is volt, aki nem sokkal a ceremónia előtt nyitott irodát Beregszászon.

Ebben néhányan a radikális magyarok Kárpátalja soron következő visszacsatolási kísérletét látták Magyarországhoz. A többség egyszerűen figyelmen kívül hagyta az eseményt. Nekem is, mint az ismerőseim többségének a vidék rovásosodása megérintette a lelkemet – jó (vagány) különbözni másoktól! Hamarosan rovásírásos táblákkal volt ékesítve a város minden bejárata.

Magyar rovás – a rovásírást a magyarok a XI.sz. elejéig használták, amikor is az első keresztény király, István bevezette a latin betűs írást. Erdély egyes részein egészen a XIX.sz. közepééig használták az írást. A magyar rovás nincs összefüggésben a germán rúnákkal, hanem az ó-török írástól eredeztetik valamint rokonságban van a bolgár rúnákkal.

Ezen túl a cikk megegyezik a korábbi ukrán nyelvű cikkel (Ukrajna – a rovás a téma). Továbbá egy cinikus megjegyzés is található még a szélsőséges román ex-modell műanyag-alkatrészeire:

alt

Romániában is zajlik a rovásítási folyamat, és ilyen szilikonos idomokkal is felhívják a figyelmet a táblára.

(LiveJournal.com – eredeti cikk sok képpel – fordította: Váradi Viktória)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share