Két állam, egy rovástábla

alt

A párizsi békediktátummal szétszakított Szelmenc határán székelykapu felállítása után egységes Kárpát-medencei rovástáblát avatnak. Frissítve: avatási képek!

Avatási videó és képek

alt

Rovástábla avatása Nagyszelmencen (Felvidék) 2012.12.22.

alt

Rovástábla avatása Kisszelmencen (Kárpátalja) 2012.12.22.

Fényképek: Szekunda László – Beregszász

Két állam, egy falu, azonos rovástábla

A párizsi békediktátummal kettévágott Szelmenc település részei között 2005. december 23-án nagy ünnepséggel nyitották meg az új határátkelőt, mely véget vetett a hatvanéves szétszakítottságnak. Előtte, 2003-ban felállítottak egy-egy fél székelykaput a települést még mindig elválasztó államhatár mentén. A székelykapu a Sátoraljaújhelytől 50 kilométerre található magyarok lakta falu két részét – Kisszelmenc (ma Ukrajna) és Nagyszelmenc (ma Szlovákia) – szétválasztó határátkelőnél áll úgy, hogy a székelykapu egyik fele a mai Szlovákiában található, a másik fele pedig 8 méterrel odébb, a mai Ukrajnában.

A két településrész összetartozását kifejező székelykapu után, most a település eredeti két bejáratánál az egyetemes magyar örökség részét képező írásrendszerrel, székely-magyar rovással írt településtáblákat helyeznek el – ahogy nagyon sok kárpát-medencei településen immár szokássá vált. A falut átszelő mesterséges határ így lesz egyre légiesebb.

A nemzeti összetartozás erősítése végett Kovács Béla Európai Parlamenti képviselő beregszászi irodája felkarolta az egységes Kárpát-medencei rovástábla gondolatát, s a szelmenciek is örömmel csatlakoztak a Rovás Alapítvány össznemzeti táblaállítási mozgalmához.

alt

(Rovás Info)

Kapcsolódó cikkek:

Share