Rovásos focimez és biblia

A DVSC után újabb sportcsapat alkalmazza mezén nemzeti írásunkat. Mezőgecsére a sportmez mellé rovásos Újszövetség is érkezett ajándékba.

Kárpátalján fejlődik a rovásműveltség
Az Kárpát-medencei egységes rovásos helynévtábla mozgalomba az elsők között kapcsolódott be az észak-keleti országrész, ahol azóta már 5 magyarlakta településen is felavatták a táblákat. Elindult a rovásoktatás és egyre több ötlet születik nemzeti írásunk mindennapi alkalmazására. Ezek közé tartozott Kovács Béla EP-képviselő Beregszászi Irodájának felkérése Mezőgecse labdarúgó csapata mezének megtervezésére, melyet a Rovás Alapítvány vállalt el.
Remélhetőleg a példa követőkre talál másutt is.
Kovács Béla Kárpátalján
Az elmúlt hét végén, hivatalos kijevi útját követően, Kárpátaljára látogatott Kovács Béla európai parlamenti képviselő, ahol a kétnapos tartózkodása alatt több rendezvényen is részt vett. Elsőként a Beregszászi Városnapok rendezvénysorozat vendége volt, ahol május 19-én délután megnyitotta a beregszászi fogadóirodája által szervezett háromórás folklórprogramot. Ez a műsor érdekes színfoltja volt a multikulturalitás jegyeit magán viselő városnapi programoknak. Fellépett többek között Baraté Edina beregszászi gimnazista, aki magyar népdalokat énekelt, Marcsák Gergely és Dracskó Béla ungvári egyetemisták pedig hazafias dallamokat szólaltattak meg. Nagy élmény volt Csobolya József, a Magyar Állami Operaház magánénekesének fellépése, aki hazafias dalokkal kápráztatta el a tisztelt hallgatóságot.
alt

Ezután a népzenéjé volt a főszerep, először a szalókai Nyitnikék zeneiskola csángó zenekara szórakoztatta a közönséget, majd Varga Katica Ungvárról egy gyönyörű népdalcsokorral ajándékozott meg bennünket. Őt követően a Borzsavári népi zenekar magyar népzenei összeállítással örvendeztetett meg bennünket, s végezetül a Credo verséneklő együttes csodálatos zenéjét élvezhette a közönség.

Külön köszönet mindegyik fellépőnek, akik önzetlenül vállalták a fellépést, és zenéjük által bepillantást adtak magyar kultúránk felbecsülhetetlen kincsestárába. A műsor után a résztvevőket finom babgulyás és üdítő várta a beregszászi református gyülekezet udvarában. Köszönjük Kovács Béla EP-képviselő anyagi támogatását a rendezvény lebonyolításához. A rendezvényt követően a képviselő találkozott több helyi vezetővel, polgármesterekkel.
alt

Vasárnap Kovács Béla a beregszászi református templomban ünnepi istentiszteleten vett részt, ahol 17 fiatal tett vallást Istenbe vetett hitéről. Az ünnepi alkalom végén a képviselő ajándékot adott át a gyülekezet számára: a Rovás Alapítvány által szerkesztett rovásírásos Újszövetséget. Taracközi Ferenc vezető lelkész nagy szeretettel fogadta különleges ajándékot, és a gyülekezet nevében megköszönte a nagylelkű adományt, amelyet ezentúl a könyvtárban forgathatnak majd az érdeklődő hívek.

altA kárpátaljai látogatás zárasaként vasárnap délután Kovács Béla Mezőgecsében részt vett a gyermeknapi rendezvényen, ahol különböző sport- és ügyességi vetélkedők, a helyi és a szomszédos falvak műkedvelő együtteseinek fellépései szórakoztatták a kicsiket és nagyokat.
A képviselő ide sem érkezett üres kézzel. Az egykor aktív sportoló ajándékot hozott a helyi futballcsapatnak, hogy ezentúl még nagyobb lelkesedéssel vessék bele magukat a járási bajnokság küzdelmeibe. Az elöl turulmadaras emblémával ellátott, hátul a rovás- és latinbetűs ?Mezőgecse? feliratot tartalmazó zöld-fehér mezeket és a futball-labdát a Kovács Béla Alapítvány támogatása révén kaphatták a sportolók.
alt
A csapat nevében Sípos János és Szatmári József szponzorok, valamint Asztalos Tibor edző köszönte meg az ajándékot, a futballisták pedig azon mód magukra húzták a mezeket, és vonultak a pályára, ahol a bajnokság soros fordulójában a kígyósi csapatot fogadták. A mérkőzés kezdőrúgását Kovács Béla ejtette meg. A küzdelmes mérkőzést követően a mezőgecsei közösség vendégszeretetét élvezhettük.alt
Kovács Dezső irodavezető,
Kovács Béla EP-képviselő beregszászi fogadóirodája
Kapcsolódó cikkek:
Share