Kárpátalja – szárnyaló rovás

alt

A Kárpát-medence észak-keleti csücskében tovább hódít a rovás. Mezőgecse labdarúgói rovásos mezben küzdenek a járási bajnoki címért. Közben Tiszakeresztúron rovástáblát avatnak. Frissítve.

Magyar csapat rovásos mezben

Mint korábban írtuk, a kárpátaljai Mezőgecse labdarúgócsapata hasznos ajándékot kapott ez év májusában Kovács Béla EP-képviselő Beregszászi Irodájától. A támogatás révén a beregszászi járási bajnokságban éppen mai napon a bajnoki címért küzdő gecsei csapat profi mezt ölthetett magára, mely nem csak minőségével, de jelképrendszerével is méltán kelti fel a figyelmet határon túl és innen egyaránt. A mezen ugyanis rovással is szerepel Mezőgecse neve, valamint messziről jól látható rajta a szkíta turul.

Frissítés: Mezőgecse ma 3:1-re győzött, de gólaránnyal csak 2. lett a Beregszász járási bajnokságban. Gratulálunk a gecsei turuloknak!

Asztalos Tiborral, a csapat kapitányával Kovács Dezső képviselői irodavezető készített interjút.alt

A sportsiker lehet lelki szabadságunk záloga

altRégi hagyománya van a futball szeretetének községünkben. Gyerekkori emlékeim és szüleim elbeszélése szerint már akkortól volt futballcsapatunk itt, Mezőgecsében, mikor még Magyarországhoz tartoztunk. Majd jött a 90-es évek ?rendszerváltása? és a banki betéteinkkel együtt a focicsapatunk is megszűnt létezni. Ez év februárjában szerveztünk egy falugyűlést, ahol ismét szóba került szétforgácsolódott közösségünk helyzete, és ráébredtünk, hogy ez ellen tenni kell valamit. Ekkor jött az ötlet, hogy a régmúlt sporthagyományait felelevenítve a falunkban szervezzük újra a foci csapatott, hogy vasárnaponként az embereknek legyen hová kimenni szórakozni, egymással beszélgetni – mert szerintem ez is egy közösségformáló tényező.

Még a gyűlésen Sípos János helyi vállalkozó támogatásáról biztosított bennünket, majd csatlakozott hozzá Szatmári József, ugyancsak helyi vállalkozó és engem kértek fel a csapat összeállítására, az edzések levezetésére. Közös erőből felújítottuk a futballpályát, megszerveztük a csapatot. Ekkor még mezünk nem volt – így ezúton is szeretnénk meg köszönni Kovács Béla EP-képviselő úr támogatását, aki hallva a problémánkról segítségünkre sietett a teljes csapat számára egy új, egyedi mezgarnitúrával, futball labdákkal. Nos így alakult meg ismét a futball csapatunk. Jelenleg a Beregszászi járás bajnokságában játszunk, ahol már a bajnoki címért harcolunk.

Innen szeretnék üzenni mindenkinek, akinek fontos a jövő generációja, hogy már az iskolában meg kell szerettetni a fiatalokkal a sportot. Sajnos nálunk nincs tornaterem és láthatjuk, hogy az iskolai focipályákat is benőtte a gaz, mert sem a helyi iskolai vezetés, sem az ország vezetése nem fordít kellő figyelmet a testmozgásra. Régebbi időkben szinte porosak voltak a focipályáink, annyit használtuk azokat, ma viszont kaszálni lehetne a füvet. Persze én nem sírom vissza szovjetet, de ebben a kis faluban akkor több olyan focista is felnőtt, akik az NB1-ben is megállták volna a helyüket, ha nincs a határ. Például Bihari Albert, Tóth Lajos, Nagy Géza vagy akár jómagam.

Mi a focit nem tanultuk, csupán játszottuk, csak itt jártunk iskolába. Mégis a megyei élvonalig fel tudtunk jutni, ami akkor nagy szó volt. Ennek egy a titka: megszeretették velünk a focit és foglalkoztak a testmozgással még egy kis falusi iskolában is. Én úgy látom, hogy itt Kárpátalján mi magyarok testileg és lelkileg gúzsba vagyunk kötve, s ez alól ki kell, hogy szabaduljunk sürgősen. Véleményem szerint a sportsiker lehet a lelki szabadságunk egyik záloga.
altMeg szeretném még említeni, hogy a kapott mezgarnitúrának van két érdekessége. Az egyik, hogy a mez hátoldalán rovásírással is fel van tüntetve a településünk neve. Büszkék vagyunk rá, hogy a településtáblánk után a futballmezünkön is reklámozhatjuk ősi rováskultúránkat, ami fontos üzenettel is bír itt Kárpátalján. Jelzi a többségi társadalom felé, hogy mi itthon vagyunk. A mez elején pedig egy szkíta turul van, ami ősi magyar szimbólumunk. Ezzel üzenünk helyi magyarjainknak, hogy legyenek büszkék magyarságukra, kultúrájukra és védelmezzék azt. Mi már tudjuk, hogy e szimbólumok mit jelentenek, büszkék vagyunk arra, hogy vasárnaponként a magyar kultúra követei is lehetünk egy olyan magyar területen, ahol ezekről a dolgokról ez idáig nem is volt szabad beszélni. Mikor kilátogatunk vendégmeccsekre, az emberek felfigyelnek ezekre a szimbólumokra, érdeklődnek irántuk, a azok így máris a közbeszédbe kerülnek.

Végezetül kívánom, hogy a kezdeményezés legyen ragadós, minél több kárpátaljai vagy Kárpát-medencei csapat csatlakozzon hozzá, és egyre többen legyünk ősi magyar kultúránk sportkövetei szerte e világban. Hisz? csak ép testben lehet ép a lélek, és ép lélekkel lehetünk egészek, hogy együtt építsünk egy reményteljesebb jövőt!

Tiszakeresztúr – rovástábla avatása

Tisztelt Szerkesztőség!

2012. november 18.-án vasárnap 13:00 órakor rovásírásos helységnévtáblát avatunk Tisszakeresztúron, a Nagyszőllősi Járásban. Avató beszédet mond Dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke.

Szeretettel várjuk a szerkesztőség munkatársait, adjanak hírt e szép eseményről, hogy erőt merítsünk megmaradásunkért vívott

küzdelmünkhöz!

Üdvözlettel
Kovács Dezső irodavezető,
Kovács Béla Európai Parlamenti Képviselő Beregszászi Fogadóirodája

 

Kapcsolódó cikkek:

Share