Tüntetés a rovástábláért

Martfűn megelégelték a csökönyös polgármester akadékoskodását. Tüntetés keretében felállították a rovástáblát. Folyamatos frissítésben követtük az eseményt.

Percről percre

A Rovás Info helyszíni tudósítóktól kapott információ alapján követte az esemény menetét. Fényképeket továbbra is várunk Facebook oldalunkon, vagy e-mail-en.

A szervezők beszámolója alapján azóta már többen aggódva kérdezték, hogy hol a tábla, csak nem ellopták?

2012.10.07. vasárnap

10:00 A tegnapinál kissé borongósabb időben, de töretlen kedvvel tartott a megmozdulás utolsó pár órája. Vasárnap is az autósok, kerékpárosok és Tisza-parti sétálók láthatták Martfű rovástábláját. A táblaállítók csak bíztatást kaptak az érdeklődőktől, ami megerősíti hitüket abban, hogy a polgármester gáncsoskodása ellenében is tovább küzdjenek a kisváros székely-magyar rovással írt helynévtáblájának felállítási jogáért.

A tüntetés gond nélkül lazajlott és a tervezett időben véget ért. A szervezők köszönetet mondanak minden támogatónak és segítőnek, valamint a rendőrségnek a biztosításért, melynek költsége azonban sajnos az adófizetőket terheli. Ezt is köszönhetjük Kiss Edti polgármesternek…

7:00 A rovásműveltségről és a nemzeti sorskérdésekről szóló tábortűz melletti beszélgetéssel telt az éjszaka a táblaállítók számára, de még ekkor is volt náhány autós, aki megállt érdeklődni. A barátok és hozzátartozók váltásban gondoskodtak az éjszakai csapatról.

6:00 A napfénnyel megérkeznek a horgászok, mindenki jó szóval támogatja táblaállítókat.

4:00 Dudálva, integetve, elakadásjelzőt bekapcsolva köszöntik az autósok a tűz fényében ragyogó táblát és a sátorozókat.

2012.10.06. szombat

24:00 Lassító autóból kiabálnak tábla mellett sátorozóknak: nagy királyok vagytok!

23:10 Fiatal motorosok érkeznek megnézni a táblát, gratulálnak a táblaállítók kitartásához. Bíznak benne, hogy a polgármester asszony nem tölti ki idejét.

21:00 Folyamatos az esti fényképezés és sok érdeklődő már döntött, hogy saját településén is megszervezi a táblaállítást. Ezzel vállalnak közösséget a martfűiekkel. Kivéve a polgármestert!

18:30 A sötétedés után is vannak érdeklődők, sokan kérnek felvilágosítást a rovásos táblaállítás menetéről. A martfűi táblaállítók éjszakára is maradnak, már fő a bográcsban a vacsora.

16:00 A szép őszi napon több környékbeli autós is megállt Martfű táblájánál. Számukra is érthetetlen, hogy ha Szolnok, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Tiszaföldvár, Cibakháza, Kengyel, Kétpó, Törökszentmiklós és Kunszentmárton már állított táblát, akkor Martfű miért maradt egyedül a Tiszazugban. Mindenki azt hitte, hogy a martfűiek voltak lusták, pedig csak a polgármesterük rovásellenző.

14:00 Egy család sétál a Tisza-parton és nem értik miért kell tüntetni egy rovástábláért. Hiszen már majdnem minden településen van! Hitetlenkednek a martfűi polgármester hozzáállásán. Pedig Kiss Edit hajthatatlan a rovásmentes szigeten.

13:00 Egy teherautó lassít a rovástábla előtt és kikiáltanak az utasai: “Veletek vagyunk fiúk, sőt az egész ország is”.

11:55 Gyors kötözködés. A rendbiztos figyelmeztette a demonstrálókat, hogy a tábla rögzítéséhez használt “gyorskötöző nem játék és ellentmond a demonstráció békés jellegnek”. Pedig a táblaállítók nem arra használják, mint a rendőrök…

11:00 Az autósok dudaszóval és integetéssel üdvözlik Martfű rovástábláját. A nagyszerű időben páran meg is állnak egy kis beszélgetésre. Nekik rovás-ABC-t adnak a szervezők.

10:30 A helyére került az oszlop és a tábla is. Ezennel Martfű is a székely-magyar rovásos helynévtáblás települések családjába lépett. A rend őrei 3 autóval vigyázzák az eseményt…

10:00 Miután a rendőrség tudomásul vette a bejelentést a tüntetésről, a Jobbik martfűi alapszervezetet 24 órára felállítja Martfű székely-magyar rovásos helynévtábláját a 442-es úton Szolnok irányából. A közeli leállóban sátor várja az érdeklődőket, ahol rovás ABC-t kaphatnak, illetve megismerkedhetnek a rovásműveltséggel. Ezen felül a szervezők felvilágosítást adnak a táblaállítás menetéről és a martfűi rovástábla kálváriájának történetével.

A rovásmentes sziget – Martfű

A jobb sorsra érdemes tiszazugi kisváros a csökönyös rovásellenesség szimbóluma. Mint korábban beszámoltunk róla többször is, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszazug tájegység talán a Kárpát-medence leginkább rovástáblázott területe. Az a ritkaság, ha valahol nincs még egységes rovás helynévtábla. Ilyen hely Martfű, ahol már 2011. márciusa óta engedéllyel rendelkeznek a táblaállítók, de Kiss Edit, polgármester kitartóan akadályozza a táblaállítást. Pedig ma már a kisváros minden szomszéd településén tábla áll. Martfű valóban elszigetelődött.

A szerzői joggal, a helyesírással, a rovással és a táblaállítással is hadilábon álló polgármester akadékoskodása országos szégyent hoz a településre, ezért a táblaállítók a tájékoztatás és meggyőzés, valamint a kérés után már csak a nyomásgyakorlás eszközét tudják alkalmazni. Ezért döntöttek a figyelemfelhívő tüntetés mellett, melynek keretén belül 24 órára felállítják az amúgy közútkezelői engedéllyel rendelkező táblájukat.

(Rovás Info)

A martfűi rovástábla története:

  • 2010 év végén magánszemélyek keresték meg szervezetünket a táblaállítás szándékával. Szervezetünk taggyűlésen döntött ennek felvállalásáról.
  • 2011 januárban taggyűlésünk vendége az újonnan megválasztott polgármester, aki nem támogatta a táblaállítást, de ígéretet kaptunk arra, hogy akadályt sem fog elé gördíteni.
  • 2011 áprilisáig összegyűlik közadakozásból a táblaállításhoz szükséges összeg, a közúttól megkaptuk a szükséges engedélyt.
  • 2011 nyarán a rovás és latinbetűs utcanév tábláinkat el kellett távolítani házaink faláról, mert engedély nélkül használtuk a város címerét.
  • 2012 tavaszán a rovásírás terjesztését akadályozták meg a város könyvtárában, így a történelmi egyházaknak és a közintézményeknek szánt rovás könyvadományok sem kerültek a címzettekhez.
  • 2012 október 6-án 24 órás demonstráció a martfűi rovás helységnévtáblákért.

(Jobbik Martfűi Alapszervezete)

 

Sajtóvisszhang:

Táblaállítással demonstráltak a táblaállításért

Tüntetés. Veletek vagyunk, fiúk, nyugtázta néhány arra haladó autós szombaton délelőtt azt, hogy rovásírásos helységnévtáblát állítottak fel Martfűn. Ez volt az egyik mozzanata annak a 24 órás demonstrációnak, melyet a martfűi rovás-helységnévtáblákért szerveztek. A város polgármestere nem támogatja a táblaállítást, s mivel eddig nem sikerült megegyezni vele a táblaállítók a tüntetéssel szerettek volna nyomást gyakorolni rá ez ügyben. A tüntetők vasárnapig maradtak, s remélik, hogy nem sokára már Martfű  is olyan település lesz, ahol áll rovástábla

(R. Á – Szolnok Megyei Néplap)

 

Kapcsolódó hírek:

Share