Tilthat-e táblát az önkormányzat?

Martfű, Albertirsa, Nagykőrős, Bodajk azok a települések, ahol az önkormányzat (még) nem akarja “tudomásul venni” a rovástábla kezdeményezéseket. Az engedélyezés a Magyar Közút Zrt. hatásköre.

 

Hiábavaló volt az erődemonstráció?

Nagyon úgy fest, hogy hiábavaló volt a nagykőrösi képviselő testület villongása és erődemonstrációja a rovásírásos helységnévtáblák kihelyezésével kapcsolatosan, hiába égették szénné az előterjesztést benyújtó JOBBIK-os Dénes Dénes képviselőt azzal, hogy nem tud olvasni rovásírásul. A vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis nem kell az önkormányzat engedélye ahhoz, hogy ezeket az új táblákat kihelyezzék, melyhez szakértőnk a vonatkozó jogszabályt is idecitálta. Úgyhogy nem kell Dénesnek kétségbe esnie, ha megvan a közútkezelő áldása, engedélye táblázhat nyugodtan, békében. Úgy tudjuk, hogy a helyi JOBBIK már ki is fizette a táblák és az engedélyezés költségét, mely több tízezer forint.

Dr. Czira Szabolcs polgármester egyébként az előző testületi ülésen indulatosan kijelentette, hogy ezek a táblák azért nem jók, mert elviszik a tekintetet a már kint lévő – Isten hozta? – kezdetűektől. Szerinte akár kínaiul is ki lehetne írni, hogy Nagykőrös. Lapunk viszont biztos abban, hogy erre már nem adna a magyar Közút engedélyt. Nos, íme szakértőnk egyértelmű állásfoglalása és magyarázata a tárgyban:

– A 88. évi I. törvény 33. § b) bekezdése szerint a miniszteri döntés alapján …. alapított társaság, költségvetési szerv, stb. Az átvezető utak – Nagykőrös vonatkozásában 441-es főút – Abony vonatkozásában: 40-es főút, Vasút út – Kécskei út; Újszászi út; Szelei út; Nagykőrösi út; Tószegi út – tulajdonjoga a Magyar Államé, kezelője a Magyar Közút Nonprofit Zrt. így az ezzel kapcsolatos valamennyi jog és kötelesség az övé. Ilyetén formán ezen utak vonatkozásában az Önkormányzat csak kérhet, nem tilthat. Az országos közútra csatlakozó helyi utak vonatkozásában is tiltó táblákat csak a Közút engedélyével lehet kirakni. pl. a Luther utca  (Abonyban van- szerkesztő megjegyzése) egyirányúsításával kapna egy behajtani tilos táblát, ugyan az önkormányzati út, de a tábla kirakásához – függetlenül attól, hogy önkormányzati tulajdonú földdarabra rakod ki – a Közút engedélye szükségeltetik, ugyanis ennek előrejelzése miatt ki kell rakni a Vasút útra irányonként megfelelő balra és jobbra kanyarodni tilos táblákat. “

(hetihirek.hu  – eredeti cikk)

 

Rovás Info vélemény:

Igen, helyes a jogszabályi idézés, az Önkormányzatnak nincs teendője a Közút kezelésében lévő utak mentén kihelyezendő táblákkal kapcsolatban. Ugyanakkor éppen a (pol-korrekt megfogalmazás szerint) széleskörű társadalmi elfogadottság megteremtése érdekében az eljárásba az Önkormányzatot is bevonják, méghozzá egy “tudomásulvételi lap” aláírásával, melyhez testületi döntés nem szükséges. A szimbolikus “tudomásulvétel” tehát több, mint amit a jogszabály előír, mellyel a település elöljárói tulajdonképpen csak azt fejezik ki, hogy nem akarnak elgáncsolni el egy olyan helyi táblaállítási kezdeményezést, melyhez amúgy jogilag közük sincs.

Az “tudomásulvételi nyilatkozat” megtagadása egyébként jogilag nem köt, de az eljárásban fennakadást okoz és a táblaállító polgárok, szervezetek állampolgári jogait akadályozza.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share