Közelmúlt-hamisítás – Martfű

alt

Orwell 1984 c. könyvében szemléletesen jelenik meg a történelem folyamatos átírása. Úgy tűnik, ez volt Martfű polgármesterének kedvenc esti meséje, nem a Rátóti csikótojás.

 

Martfűn megállt a történelem, 1984-ben…

A korábbi híradásoknak megfelelően Jász-Nagykun-Szolnok Megye Tiszazug térségének egy kisvárosában, Martfűn, az egykori SzDSz-tag polgármester, Dr. Kiss Edit, ellenzi a székely-magyar rovásos helynévtáblát. S erről – mint városában a legfontosabb dologról – az önkormányzat honlapján személyes blog-ban, valamint a Önkormányzati Hírek-ben is megírja véleményét. Ehhez elegendő szabadideje és persze szíve joga van ugyan, de mivel magához a táblához anyagilag nem járult hozzá, a felállításához pedig csak a közútkezelő engedélye kell, köze azonban vajmi kevés.

Szellemi tulajdon védelme – Kivéve a gyevi bírót…

A jogász végzettségű polgármesternek persze halvány tudása sincs a rovásról, így az ellenzését kifejtő két kusza gondolatcsíra közé össze-vissza ollózva bemásolgat a Wikipédia szabad enciklopédiából … a forrás megjelelölése nélkül, tehát plagizálva (a szellemi javak illetéktelen felhasználását hívják így). Zárógondolatában kifejti, hogy a Székelyföldön sincsenek rovástáblák, meg egyébként is nemzeti írásunk múzeumokba és levéltárakba való.

Az istenadta nép…

Az egészen új www.martfu.hu önkormányzati honlap polgármesteri blogjáról azonban a helyi informatikus még nem tudta kikapcsolni a hozzászólások funkciót, így aztán a nép (a zemberek), bejelentkezve akár válaszolhat is a szeretett vezető bölcs gondolataira. De érdekes módon, Martfűn nem látunk hozzászólásokat – s így azt hinné a gyanútlan internet-használó, hogy csak azért nem, mert a mély bólogatásnak és a hosszú ütemes tapsnak nincs még nemzetközileg egységes írásjele.

De ez bizony tévedés, mert hirtelen megszólalnak a derék martfűiek, példának okáért a Rovásírás c. polgármesteri reMEKKműre néhány nap alatt több, mint 10 bejegyzés érkezett, melyekben a hálátlanok nem átallottak emlékeztetni a polgármestert a tárgyi tévedéseire, a megélhetési plágiumra, Martfű szégyenbe hozatalára … és kapott még más ügyben is hideget-meleget.

A király(nő) új ruhája…

Mit csinál ilyenkor egy helyi kiskirály(nő), miután a baklövéseinek kezd országos híre menni? Először gyorsan kimásol néhány további szócikket egy másik lexikonból, majd mikor rájön, hogy tulajdonképpen már a kiskondás is rajta kuncog, szól annak a mihaszna informatikusnak, hogy most aztán a liberális demokrácia jegyében szedje már le az egészet, cikkestül, válaszostul … s egyébként is ki beszélt itt rovásírásról?

Hát, így járt Martfű városában a szabad információáramlás … valószínűleg persze csak azért, mert anno nem akadt 200.000+1 szavazója a polgármester volt pártjának. De szerencsére a Martfűn kívüli világban már rég elmúlt 1984, így aztán hála a technikának a Google keresőben tárolt korábbi honlapképeket sikerült megőrizni, amit szeretettel vissza is adunk Martfű lakosainak. Hadd elmélkedjenek választott vezetőjük szellemi nagyságában, miközben sétálnak a Lenin, Szamuely, vagy a Münnich Ferenc utcában

S a mese folytatódik…

A hírzárlat ellenére Martfűn azt csiripelik a verebek, hogy a történet még nem ért véget…

 

A nevezetes  rátóti  martfűi honlap:

Rovásírás (írta: dr. Kiss Edit, 2011-06-15 23:27)

Ellenzem a rovásírásos településjelző tábla felállítását Martfű bejárataihoz. Attól tartok, hogy előbb-utóbb megmosolyognak majd bennünket is, azokkal együtt, akik már felállították ezeket a táblákat.

A székely-magyar rovásírás, amely egy ősi szóírás, eredete ma is vitatott.

Egyes vélemények szerint arámi eredetű. A nagyszentmiklósi kincsen látható kárpát-medencei rovásírást a magyarok a latin írás megszületése előtt már használták. A feliratokat fába, kőbe, agyagba karcolták. Más, általánosan elfogadott álláspont szerint a türk rovásírásból fejlődött ki. Mára megfogalmazódott a magyar eredeztetés vagy az ókánaánita/föníciai írással való direkt kapcsolat feltételezése.

A legkorábbi ismert lelet a szentgyörgyvölgyi tehénszobor (a Magyar Nemzeti Múzeumban látható) 7500 éves felirata. A legtöbb rovásírásos lelet a Székelyföldön maradt fenn (ezért nevezi a tudomány az utóbbi kétszáz évben székely rovásírásnak).

A honfoglaló magyarok használták a rovásírást. Szent István kora azonban magával hozta a latin ábécét is.

Szent Istvánnak tulajdonítják azt is, hogy elrendelte az ősi írás emlékeinek megsemmisítését és a latin írásra való áttérést:?Sylvester pápa tanácsolása folytán határoztatott, hogy a magyarok, székelyek, kunok, valamint az egyházi magyar keresztény papság által is használt régi magyar betűk és vésetek, a jobbról balrai pogány írás megszüntetődjék és helyébe latin betűk használtassanak.?

Minthogy a latin írás csupán egy szűk réteg osztályrésze volt, a rovásírás még évszázadokig fennmaradt vidéken, a köznép körében. Első említése történeti munkákban Kézai Simontól származik, krónikája megemlékezik arról, hogy a székelyek és a blakok közös írást használtak.

Tudományosan először Orbán Balázs néprajzkutató vizsgálta – ő fedezte fel az énlakai feliratot a székelyföldi kutatóútja során.

Sebestyén Gyula 1915-ben a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából jelentette meg a ?A magyar rovásírás hiteles emlékei? című művét. A könyv albumszerűen tartalmaz hasonmásokat az eredetikről.

Sebestyén után gyakorlatilag jóformán az 1960-as évekig senki sem foglalkozott a rovásírással. A rovásírás kutatása napjainkig sem fejeződött be. Az 1980-as, 1990-es évek számos új felfedezéssel járt együtt. Nem csak új írásemlékek kerültek elő, hanem nyilvánvalóvá vált az is, hogy a székely írást szoros rokonság fűzi a népművészet által ma is alkalmazott népi hieroglifákhoz. Sok vitatott kérdés osztja meg a rovásírást többé-kevésbbé ismerők táborát.

Napjainkban számos laikus ember érdeklődését felkeltette a rovásírás. Legtöbben titkosírásként használják, vagy a népi-nemzeti hagyományőrzés keretében ápolják ennek az érdekes kultúrtörténeti tényezőnek az emlékét.

A germán rúnák és a rovásírás között vonható egy nyilvánvaló párhuzam: egyik sem maradt ki a politikai okkultizmus tárgyköréből. A huszadik század végén számos különleges elmélet és megállapítás született a magyar írással kapcsolatban. Nevet adtak az egyes betűknek a rúnák mintájára – ez történetileg azonban teljesen megalapozatlan, hiszen az eredeti betűnevek egy sémi nyelv szavai voltak, és érthető módon a magyar nyelvig ezek az elnevezések nem jutottak el. A rovásírást ezen kívül néhányan misztikus eredetűnek tartják, vagy éppen a világ összes írása ősének (Varga-féle rovásírás elmélet); megint mások különféle módokon próbálják beilleszteni a magyar mitológia világába.

A székely-magyar rovásírás emlékei a múzeumokba és az egyetemek, levéltárak kutatói elé valók. Erősen vitatható bármilyen mai mindennapi eszközt rovásírással ellátni és használati tárgyként kezelni, így a helységnév jelzőtáblákon sincs helye a rovásírásnak. Nem vitatom, hogy a tananyagokban helye lehet a rovásírásra vonatkozó ismereteknek – majd, ha letisztul az ezzel kapcsolatos tudományos álláspont.

Mindaddig azonban, amíg nem is tudjuk (csak hisszük), hogy valójában mi ez, mit jelent, mire való, mi a valódi története, még csak azt sem gondolhatjuk, hogy a használatával nemzeti hagyományokat ápolunk vagy a nemzeti összetartozásunkat ki tudjuk fejezni. Nem régen jártunk a Székelyföldön. Ott nem láttunk egyetlen egy rovásírásos településjelző táblát sem.

Félek attól, hogy kibontakozóban van egy újabb ?rátóti csikótojás? történet.

 

Hozzászólások:

fegyek

2011.06.18 23:04:44

Tisztelt Polgármester Asszony! 
Szeretném felhívni a figyelmét, hogy önt Martfű város lakosainak egy része azért választotta meg vezetőnek, hogy az ötleteiket, valamint az elgondolásaikat, illetve kezdeményezéseit megfelelő keretek közé irányítva megvalósítsa. Nem pedig, hogy a saját véleményének hangot adva azonnal elutasítsa, mert önnek nem tetszik. Elsősorban nem önnek kell tetsszen, hanem azoknak akik megválasztották. 
Ezért is kérnénk, hogy a rovásírásos táblát helyezzék ki, és tegyenek lépéseket a guberálókkal szemben. 
Köszönöm.

 

Franci777

2011.06.18 19:14:32

Nagyon örülök, hogy vette a fáradságot, és utána nézett a történelemben a rovásírásnak(már ezért is megérte a kezdeményezés)! Azért javasolnám, hogy a matematikának is legalább ennyire nézzen utána(vagy kérje ki pénzügyes véleményét),ugyanis akkor nem írt volna a Korona adásvételi szerződésére 100.000.-Ft-al többet!A testület pedig ahelyett, hogy semminek vette volna az elírást elgondolkozhatott volna azon, hogy civil szervezetek 20.000.-Ft-os kérelmén vitázott(ez,ha valaki nem tudna számolni:5!civil szervezet 20.000.-Ft-ja, vagy a sportegyesület 5, azaz ÖT ÉVI tisztítószere!!!!)! 
Így már ugye nem is annyira bagatell?

 

Franci777

2011.06.18 19:06:51

Tisztelt Polgármester Asszony! 
Nem értem, hogy valaki aki közfeladatot lát el, hogyan írhatja le ezen a honlapon a saját véleményét?! 
Önt a város lakosai(már aki)polgármesternek választották, ami még egyszer hangsúlyozom:KÖZFELADAT!!!! 
E szerint pedig mellé kellene állnia minden városi kezdeményezéshez(Gondolok itt a kukázókra is).Nem azért gyűjtöttek az emberek ennyi aláírást, mert kukákat akarnak borogatni, vagy kis fákat kicsavarni, hanem azért mert féltik az értékeiket!Ezt kellene figyelembe vennie. A saját véleménye pedig csak Önre tartozik,akit érdekel(és mellesleg szóra méltatja)az majd megkérdezi Öntől.

 

Szkíta

2011.06.18 17:22:57

Nem ellenezni hanem támogatni kellene egy ilyen dolgot Polgármesterasszony!Fel lehet hozni mindenféle tudományos érvet pro és kontra de akkor is maradnak a tények miszerint eme írás a Magyar-Székely örökségünk része amire büszkének kell lennünk. Erdélyben ha kívánja nem egy Települést tudok önnek felsorolni illetve akár képekkel alátámasztani ahol fel van tüntetve a település neve Rovással is.

 

Szebb jövőt

2011.06.18 14:32:29

Rovás Alapítvány a táblaállítás és a rovásműveltség szakembereinek segítségével hozta létre a rovásos táblaállítás korszerű és gyors módját, melyet megoszt a rovók közösségével. A táblakészítéssel egyidejűleg az engedélyezés is gyorsan megtörténik! 

Székely-magyar rovás a helységnév-táblákon 

A székely-magyar rovás korszerű használatának terjedésével a nemzeti írás mindennapi alkalmazása iránt egyre sokrétűbb igény fogalmazódik meg a rovók, a rovást ismerők és a nemzeti kultúra iránt fogékony emberek körében. Ennek köszönhetően ma már az oktatástól és könyvkiadástól kezdve az ipari formatervezésen és a divaton át egészen a köztéri feliratokig mind több és több helyen nyeri vissza méltó helyét a székely-magyar rovás a Kárpát-medencében, illetve a világban mindenütt, ahol magyarok élnek. 

E folyamatnak évek óta fontos része a rovásos táblák állítása, melyet eddig lelkesen, de a közúti táblaállítás műszaki, jogi és gazdaságossági szempontjainak csekély figyelembevételével próbáltak elérni a rovásműveltség iránt elkötelezett szervezetek és magánszemélyek. Ezért határozta el a Rovás Alapítvány (RA), hogy a táblaállítás szakértői, a Magyar Közút (MK) Nonprofit Zrt, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) munkatársainak bevonásával összeállítja a rovásos közúti tájékoztatótáblák állításának legkedvezőbb ügymeneti módját, melyet szakmai felügyelettel és gyakorlati tanácsadással együtt a rovó közösség számára hasznosításra közzétesz.

 

Szebb jövőt

2011.06.18 14:22:

 

 

2011-06-15 23:27 | Dr. Kiss Edit | hozzászólások száma:  6

Kapcsolódó cikkek:

Share