Martfű – MTA kell a rovástáblához

alt

Egy éve tart a rovástábla mizéria Martfűn. Egy kis “Retro Május 1 hangulatban” felelevenítjük a történetet. Azóta már az MTA véleményét is kérte a polgármester!

 

Martfű és az állatorvosi ló

A polgármester, Dr. Kiss Edit, korábban valami képzettársítási ficam miatt sokszor említette a “csikótojást” a rovástáblákkal kapcsolatban, de azóta bizony kikelt az a tojás és a címben szereplő állatorvosi ló lett belőle. A régi idők szellemét idéző vidéki magyar közélet összes betegsége (butaság, beképzeltség, csökönyösség, rosszindulat, önzés, stb.) végigkísérhető rajta. Így szinte nem is csodálkozunk, hogy a 23. számű tábla – kifizetve, legyártva és a közútkezelő engedélye birtokában – még mindig nem állhat Martfű bevezető útjain.

S nem is fog, míg ez a polgármester van hatalomban a Tiszazug jobb sorsra érdemesebb kisvárosában. A táblaállításban ezért talán örömhírnek is tekinthető, hogy a jegyzőt nem régen bilincsben vitte el az ügyészség, s hátha a polgármester sem tölti ki mandátumát!

Marfű – rovásmentes sziget

Dr. Kiss Edit, polgármester tehát továbbra sem járul hozzá a rovásos helynévtáblák felállításához. Indoklása ez volt:

“Az ellenzésemnek két oka van. Az egyik a közlekedés biztonságát veszélyezteti az, hogy a szükséges útbaigazításokon túlmenően rengeteg tábla van elhelyezve a közutak mellett, melyek elterelik a közlekedők figyelmét. A másik a rovásírás eredete vitatott, emiatt nem biztos, hogy megfelel annak a célnak, melyre Önök szánják, nevezetesen, hogy a nemzeti összetartozást jelképezze. Ezért mindaddig amíg a Tudományos Akadémia állást nem foglal a rovásírást illetően, álláspontom szerint nincs helye a mindennapi életben való felhasználásnak.”

A www.marfu.hu hivatalos oldalon az azóta eltüntetett polgármesteri cikkeket sokan keresik, ez a nem létező cikk a legnépszerűbb! Úgy látszik, Martfűn már minden rendben van, csak a rovásírás okoz gondokat.

alt

Legkeresettebb hírek
Share