Táblarongálás – Tata

Ismét táblagyalázást követtek el a rovásüldözők. Tata új tábláját fújták le festékkel. A táblaronglálás bűncselekmény!

Avatás után lefújták a táblát

A napokban avatta fel a Jobbik Tatai Alapszervezete azt a rovásírásos helységnévtáblát, ami valakinek nagyon szúrta a szemét: a hét végén rögtön le is fújta fekete festékkel.

A Vértesszőlősről Tatára tartó kerékpárút mentén, a Derítő-tó közelében rendezték az ünnepséget, ahol Schneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke, Vágó Sebestyén jobbikos országgyűlési képviselő és Dorogi Éva a Magyarok Szövetségének képviselője is beszédet mondott.

tatalefujttabla

A tatai szervezet elnöke, Tóth Endre kiemelte, hogy a rovásírásos helységnévtáblák elhelyezése Székelyföldről indult, nálunk pedig a Forrai Sándor Rovásíró Kör kezdeményezésére folytatódott. Az első ilyen táblát 2007-ben avatták fel Magyarországon.

– Tatán 2010-ben fogalmazódott meg, hogy nekünk is állítani kellene egy rovásírásos táblát. Hogy ez sikerülhetett, abban Kovács Attila hagyományőrzőnek nagy szerepe volt, s a tatai Jobbik tagjai is segítettek – mondta Tóth Endre, aki úgy vélekedett, székely-magyar nemzetünknek egy majdnem elfelejtett kultúrkincse a rovásírás, amely például a nemzeti öntudat felélesztésére alkalmas. Az anyanyelv identitásunknak írásbeli megjelenése, mely a nemzeti erőforrásaink részét képezi.

Az avatást a kerékpárút mentén, biztonságos, kevésbé forgalmas helyen tartották. Ott, ahol az se szembetűnő, ha valaki fekete festékkel fújja le a táblát. Ezt használta ki a rongáló. Mégis észrevették a szombatról vasárnapra virradó reggelen.
A hír hallatán Tóth Endre kifejtette:

– Szándékunk szerint a tábla nemcsak a település nevét jelenti, de azt is, hogy itt hagyománytisztelő, értékteremtő- és értékmegőrző, nemzeti lelkületű emberek élnek. Most éppen ennek az ellenkezőjét láthattuk. Nem értjük, ki látott ebben rosszat, ellenséget.

Feljelentést tesznek ugyan az elkövető ellen, bár tisztában vannak azzal: nem valószínű, hogy előkerül. A Jobbik azt tervezi, hogy a táblákat (a másik a Tatára bevezető főúton, a Vértesszőlősi úton áll) olyan anyaggal vonják be, mely könnyen tisztítható.

(Tata.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share