Japán rovásfilm – új csúcs

Újabb csúcsot ért el a japán állami TV (NHK) rovás kisfilmje a YouTube megosztón. A film ma már hivatkozási alapnak számít itthon és Japánban is.

Legnépszerűbb rovás kisfilm – 75.000 letöltés

A japán állami televízió, az NHK által készített kisfilm talán a világon is az első volt, amely rovásműveltség magyarországi jelenéről tudósított 2010 januárjában (cikk itt). A “Jó reggelt, Japán” című népszerű reggeli műsorban leadott “Világhírek” között szereplő tudósítás mindössze 4 perc, de a mai napig vezeti a rovás, rovásírás témájú tartalmak listáját a népszerű YouTube megosztón. Sőt, az eredeti változat előkelő helyen szerepel japán nyelvű  “Magyarország” kulcsszóra történő kereséseknél.

A feltöltés utáni 1 hónapon belül elért 50.000 letöltés az MTI tudósítása által országos hír lett áprilisban (cikk itt), s film a rovás témában azóta is kedvelt hivatkozási alap határokon innen és túl (cikk itt). Nem véletlen, hogy a Rovás Info oldalán is a filmről szóló cikkek a legnépszerűbbek közé tartoznak.

Bár Japánban mindig érdeklődéssel fordulnak a magyar témák iránt, a jellegtelen és forráshiányos országképépítés miatt nagy információs hiányon próbál enyhíteni a kisfilm. Szerencsére a reá való hivatkozással az elmúlt időben egyre több japán médiafelületen (Aomori TV műsora) jelenik meg a székely-magyar rováskultúra, bár ezért kizárólag a “civil” szféra tesz erőfeszítéseket.

A film jelentőségét látszik igazolni az tény is, hogy “dák” propagandagépezet felfigyelt a témára és a kisfilmhez megjegyzéseket fűzők között nemrég megjelentek román bérkommentelők, akik szerint csúnya hazugság a film (cikk itt), mert inkább arról kellett volna beszélni, hogy a “székelyek ellopták dák írást, népviseletet … meg mindent”.

Mindenestre legyen példa a film története arra, hogy nem lehetetlen a célpiacra szabott (esetünkben a japánok számára érdekes és izgalmas, ázsiai eredetű műveltséggel) és igazi magyar értékekkel is kiegészíteni a mai napig “Tschikosch-Gulasch-cigányzene” színvonalú hivatalos országimázst.

(Rovas.info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share