Ismét japán TV-ben a rovás

Az Aomori TV Magyarországról szóló műsorában a fő témák egyike nemzeti írásunk és annak jelenkori alkalmazása.

Az NHK után az Aomori TV is forgat a rovásról

Japán észak-keleti részén található Aomori tartomány (ahol a kis létszámban megmaradt altáji eredetű ainu nép is él) televíziós társasága Magyarországon forgat. Az Észak-Keleti Áramszolgáltató Társaság támogatásával készülő műsor az atomenergiát felhasználó országok közül hazánkat is bemutatja, így Paks és környéke is a film részét képezi.

Az energia-kérdésen túl Budapest, Kecskemét (Aomori Város testvérvárosa), és Eger kerül az ország idegenforgalmi értékeit is bemutató filmbe. Az első nap Egerbe látogatott a forgatócsoport, ahol az Egri Vár, a Bazilika, a Főtér, a Minaret és a Marcipánia mellett a város történelmi részét filmezte. Az étkezési és borkkultúrát az Imola vendégház (Magyarország 12 legjobb étterme közé választott egyedüli vidéki étterem), valamint a Szt. Andrea Szőlőbirtok képviselte. A fürdőkultúrával pedig Egerszalókon ismerkedett a szintén fürdőkedvelő japán csoport.

A forgatócsoport már ismerte a székely-magyar rovást az NHK Japán Állami TV által készített filmből, így Egerben is különös figyelemmel kísérte a rovás-műveltség elemeit, melyek közül felvételre kerültek az alábbiak:

A további helyszíneken is cél a rovás-műveltség megörökítése, hogy a japán nézők minél szélesebb képet kaphassanak közös gyökerű kultúránk e fontos részéről.

Kapcsolódó cikkek:

Share