Szerelmeslevél – 1938

1938-ban rovással üzent Budafokról (talán postáskisasszony?) a 26 éves fiúnak.

Budafoki “Pocok” rovása

A képeslapon a budafoki posta szanatórium épülete látható, a hátoldalán rovásszöveg. A címzés helye üresen maradt, feltehetően borítékban, vagy személyesen adhatta át írója a címzettnek. A rovásszöveg különlegessége, hogy balról, felülről lefelé olvasandó. A dátum szokásos módon olvasható, de rovásjelként stilizálva. Ebből kiderül, hogy 1938. január 11-február 7. közötti időszakban tartózkodhatott a szanatóriumban.

A rovásábécé forrása könnyen azonosítható, minden bizonnyal cserkészettel is kapcsolatban állt a feladó, mert a Magyar Cserkész márciusi száma négyoldalas összefoglalót és ábécét mutat be. Ez ugyan egy hónappal később jelent meg (1938.03.01), de nyilván ismerhette már cserkész-körökből.

“Pocok” rovása a 26 éves fiúnak (1938.01.11-02.7)

alt

Magyar Cserkész 1938 – a rovásjelek történeti fejlődését mutatja be

Nyilvánvalóan fejből rótta a betúket, mert a T betű helyett a kissé hasonló aK jelet használta. A számokat arab számmal írta ki. Ennek ismeretében az alábbi szöveg olvasható ki:

“Emlékül szeretettel a világ egyik legaranyosabb 26 éves fiú(j)ának,
aki mindig pontosan kijött Budafokra. Pocok! ?♥!”

Az írásmutatványban nincsenek megkülönböztetve a magánhangzópárok, az ö helyett o betűt találunk. A képeslap további különlegessége még, hogy ez az első ismert rovásemlék, amelyben a Budafok településnév megjelenik. A levél sorait mai szóval emotikon zárja, egy szerelmet jelentő szívecskével, még a Facebook előtti időkből.

(Rumi Tamás – Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share