Kettőskereszt – Komárom

Rovás eGY-ként is áll a kettőskereszt Komáromban, a hit és a magyar összetartozás jelképeként.

 

Áll az adventi kereszt – Komárom (eredeti cikk itt)

2003 óta állítanak országszerte advent vasárnapjától vízkeresztig kettős kereszteket. István király szobrán, és a Róla készült festményein rendszeresen feltűnő szimbólum, ami vallási és történelmi jelképünk. Kevesen tudják, hogy a Kettőskereszt a ma ismét nagy népszerűségnek örvendő rovásírás GY betűje, amelyet elődeink ?EGY? hangként ejtettek (em, en,eny?). Az rovás GY több templomunkban is fellelhető ( kettőskereszt + az isten) Szent István királyunk kezében tartva is az Egy az isten illetve az Egy a haza szimbóluma ként szerepel. Ennek jegyében már hagyományosan a körforgalom melletti téren az idén is felállításra került magyarságunk és összetartozásunk e szimbóluma. A havas téli időjárás ellenére a kereszt nem állt egyedül. Magához vonzotta az arra járókat és ki a szózatot énekelte el ki megy mécsest gyújtott Felemelő élmény volt.

A pénteki sajtótájékoztatón Lukácsi Csaba a Jobbik Magyarországért Mozgalom Komáromi Alapszervezet elnöke elmondta, Komáromban még inkább a magyarok összetartozását kell jelképeznie a keresztnek, hiszen magyarnak lenni Szlovákiában és Romániában az vállalás kérdése. Ennek jegyében december 12-én 10.00-14.00 óra között ?cipős doboz? akciót szerveznek a keresztnél, ahol felajánlásokat, ajándékokat, ruhákat, vagy bármilyen hasznos holmit várnak, amit Észak-Komáromban a Református Egyház fog szétosztani a családok között, hogy ott is kerüljön ajándék a fa alá, ahol másképp nem lenne lehetséges.

Ezzel egyidőben folyik Észak-Komáromban a Nyilas Misi Pakkot Kap akció, amelynek keretében még november végéig bárki leadhatja cipősdoboznyi ajándékát a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központjaban a Jókai utcán. Az összegyűlt pakkokat a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársa szállítják el és adják a moldvai csángók illetve a kárpátaljai gyermekeknek. A csomagokról bővebb információ Stevko Katalintól – 00421 905 498 382, Lengyel Zoltánnál – 00421 915180 056 kérhető.

Jó látni, hogy mi magyarok, ha akarunk össze tudunk fogni közös céljaink elérése érdekében. Egymás támogatása az ünnepek idején kiemelkedően fontos, de azért a kölcsönös tisztelet és megbecsülés valamint a segítőkészség, nem korlátozódhat Karácsonyra.

(Komarom.org)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share